Budúcnosť po brexite sa vyjasnila. Na rokovaniach sa dohodli

TA3 TASR
22.11.2018 12:03

Vyjednávači Európskej únie a Británie sa dohodli na texte politickej deklarácie o budúcich vzťahoch oboch strán po brexite. Deklaráciu budú schvaľovať na samite lídri členských krajín EÚ spolu s dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Oznámil to predseda Európskej rady Donald Tusk.

Dokument o vzťahoch

Dokument načrtávajúci spoločné predstavy Británie a EÚ o tom, ako budú v budúcnosti vyzerať ich vzťahy v oblastiach obchodu, bezpečnosti či politickej spolupráce, potrebuje ešte súhlas vlády v Londýne i súhlas zvyšných 27 členských štátov, pripomínajú agentúry AP a DPA.

Predseda Európskej rady Donald Tusk už poslal text politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou po brexite predstaviteľom členských krajín EÚ, aby ho stihli preštudovať pred mimoriadnym samitom naplánovaným na nedeľu 25. novembra.

Základný kameň rokovaní

Spoločné politické vyhlásenie ide "ruka v ruke" s dohodou medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, pričom prináša detaily podmienok "rozvodu". Dokument zostavený do piatich tematických kapitol (všeobecné ustanovenia; ekonomické partnerstvo; bezpečnosť; inštitucionálne usporiadanie; proces budúcich rokovaní) podrobne pokrýva záležitosti z oblasti obchodnej politiky, energetiky, bezpečnosti a migrácie a politickej spolupráce.

Text deklarácie bude "základným kameňom" rokovaní, ktoré môžu začať ihneď po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Budúce vzťahy by podľa tohto dokumentu mali byť založené na rovnováhe práv a povinností. Táto rovnováha musí zabezpečiť autonómnosť rozhodovania EÚ a musí byť v súlade so zásadami Únie pokiaľ ide o integritu jednotného trhu a colnej únie a nedeliteľnosti štyroch základných slobôd.

Mayová je pod tlakom

Britská premiérka Theresa Mayová viedla v Bruseli takmer dvojhodinové rokovania s Junckerom. Následne povedala, že sa v sobotu vráti na ďalšie rozhovory s cieľom objasniť si posledné nevyriešené body v zmluvných dokumentoch týkajúcich sa brexitu. Mayová je vo svojej krajine pod značným tlakom v súvislosti s dohovormi s EÚ. V britskom parlamente nemá istú väčšinu pre dohodu o vystúpení z Únie. S cieľom nakloniť si poslancov preto chcela do politickej deklarácie zahrnúť čo najväčšie uistenia o budúcom hospodárstvom partnerstve.

Vyjednávači EÚ a Londýna sa minulý týždeň dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu, ktorá má byť oficiálne schválená na nedeľňajšom (25.11.) mimoriadnom samite Únie. Sprievodná politická deklarácia stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok