Opití vtáci či sfajčené králiky. Aj v ríši zvierat sú drogy

TA3 ČTK
24.11.2018 19:57

Drogy a alkohol sú metlou ľudstva, nevyhýbajú sa však ani zvieracej ríši. V poslednom čase vyvolala rozruch správa o opitých medvedíkoch čistotných, na ktoré obyvatelia jedného amerického mesta zavolali políciu. Nie je to však zďaleka jediný podobný prípad.

Opití vtáci či sfajčené králiky. Aj v ríši zvierat sú drogy
ČTK

Párty so skvasenými jablkami

So zvieratami, ktoré sa nakazili besnotou, nie je žiadna sranda. Vírus besnoty útočí na centrálnu nervovú sústavu, čo často končí smrťou - a to po sérii čoraz desivejších príznakov. Čiastočné ochrnutie, halucinácie, hydrofóbia. Keď obyvatelia mesta Milton v USA uvideli podivne sa správajúce medvedíky čistotné, zavolali radšej políciu. Policajti začali sledovať oblasť, kde sa podozrivé medvedíky pohybovali. Keď však odchytili dve zvieratá, zistili, že problém je v niečom inom. Medvedíky neboli besné. Boli opité.

Podľa polície medvedíky čistotné evidentne hodovali na planých jablkách, ktoré začali kvasiť. Potom sa malé zvieratká "potácali okolo, zmätené a dezorientované". Policajti nechali zadržané medvedíky vo väzbe, kým nevytriezvejú. Potom ich opäť vypustili do prírody.

Vtáci sa opili rôzne

Medvedíky z Miltonu sa tak zaradili do dlhého radu zvierat, ktoré sa pre opitosť na verejnosti dostali na titulné strany novín. Napríklad v Gilberte v americkom štáte Minnesota polícia prijala správy o vtákoch, ktoré nalietavali do okien a do áut a boli zmätené. O vtáčiu intoxikáciu sa postarali včasné mrazy, vďaka ktorým skvasili bobule na keroch skôr, než stihli vtáky odletieť na juh.

Nie všetci vtáci však boli opití rovnako. Zdá sa, že v prípade mladších jedincov nedokáže pečeň odbúravať toxíny rovnako účinne ako u starších. V každom prípade sa vďaka tomuto zisteniu uľavilo miestnym obyvateľom, ktorí už začínali mať pocit, že sa ocitli v novodobej verzii slávneho hororu Alfreda Hitchcocka Vtáci.

"Tým sa vysvetľuje, prečo mi tento týždeň do auta naletelo sedem vtákov," komentoval policajnú správu o nezvyčajnom správaní operencov jeden miestny obyvateľ.

raccoon2_7f000001-7e99-9cec.jpg

Náhodne sfajčené králiky

Zvieratá sa však môžu omámiť aj inými látkami, než je alkohol. V okrese Wayne v Indiane na jar pribehla na hasičskú stanicu vystrašená žena, ktorej medvedík čistotný, chovaný ako domáci miláčik, sa začal správať "letargicky". S najväčšou pravdepodobnosťou po tom, čo sa dostal k marihuane.

Legalizácia marihuany pravdepodobne prinesie nárast podobných prípadov. Niektorí ľudia majú vo zvyku "trávu" zapekať do sušeniek a iných pochutín, ktoré sú lákavé aj pre zvieratá. Tie však netušia, čo obsahujú sladkosti a keď narazia na zásoby, neostanú pri jednom kúsku.

Väčšina podobných prípadov, ktoré zaznamenali veterinári, sa zatiaľ týkala psov, ktoré si pochutnali na marihuanových pochúťkach. Objavili sa už aj prípady psíkov čivava, ktoré sa napili z vodnej fajky, mačiek vystavených jej výparom alebo aj náhodne sfajčených králikov, fretiek či domácich vtáčikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok