Premiér verí, že Lajčák neodíde. Rozpor v národnej rade nechce

TA3 TASR
21.11.2018 20:04

Slovenská vláda nebude ku Globálnemu paktu OSN o migrácii pristupovať tak, aby vyvolala rozpor s národnou radou. V reakcii na stredajšie uznesenie parlamentného zahraničného výboru to počas návštevy Talianska avizoval šéf kabinetu Peter Pellegrini. Verí, že šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák preto vládu neopustí.

Premiér verí, že Lajčák neodíde. Rozpor v národnej rade nechce
facebook.com/pg/pellegrini.peter (ilu foto)

Je to človek na správnom mieste

"Vláda získava dôveru v Národnej rade a preto je vysoko pravdepodobné, že aj vláda bude prezentovať rovnaký postoj, aký bude prezentovať väčšina v NR SR," povedal Pellegrini. Ak tento názor nebude vyhovovať ministrovi Lajčákovi, bude to riešiť. "Ale zatiaľ sú to všetko hypotetické otázky, ešte taká situácia nenastala," poznamenal. Lajčák pre odmietnutie paktu Slovenskom pohrozil v utorok demisiou.

Pellegrini však dúfa, že Lajčák vo vláde ostane. "Budem s pánom ministrom o tom hovoriť. Bolo by veľmi zlé, ak by sme na základe takejto veci prišli o takého ministra ako máme, pretože je to človek na správnom mieste a ja ako premiér si neželám, aby opustil vládu. Samozrejme v prípade, že sa tak rozhodne, budeme musieť na to nejakým spôsobom reagovať. Máme ešte čas, uvidíme, ako rozhodne parlament," konštatoval.

Premiér poznamenal, že stanovisko parlamentu môže mať odporúčací charakter, keďže rozhodnutie prijíma vláda. "Na druhej strane ale musím povedať, že vláda nebude k tejto veci pristupovať tak, aby vyvolala rozpor s NR SR," uviedol Pellegrini. Poukázal tiež na to, že na túto problematiku je názor podobný naprieč celým politickým spektrom. Medzi opozíciou a koalíciou nevidí rozpory. "Paradoxne tu sa asi celé politické spektrum zjednotilo na jednom názore a ja ako predseda vlády nemienim nerešpektovať aj verejnú mienku a to, čo od nás chcú občania SR, a tí vyjadrujú takisto pochybnosť, zdá sa z tých reakcií, ktoré dostávame," zhrnul.

Snaha o dosiahnutie konsenzu

Pellegrini avizoval, že sa bude v tejto otázke snažiť o dosiahnutie čo najširšieho politického konsenzu. Očakáva, že parlament pakt odmietne a taký postoj bude potom prezentovať aj vláda. Myslí si, že dokument prichádza v nevhodnom čase po negatívnej skúsenosti s migračnými vlnami v Európe v posledných dvoch rokoch. Je presvedčený, že keby po nich nepanovala súčasná atmosféra, nikto by si možno ani nevšimol, že sa prijíma.

Slovenská vláda by mala zaujať nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Vyplýva to z uznesenia z dielne poslancov SNS, ktoré v stredu schválil Zahraničný výbor NR SR. Poslanci sa ním ďalej budú zaoberať na blížiacej sa schôdzi. V uznesení sa nepíše, že by sa Slovensko nemalo zúčastniť konferencie v Marrákeši, a má odporúčací charakter. Minister Lajčák poslancom navrhol, aby sa Slovensko na konferencii v Marrákeši zúčastnilo a podalo tam interpretatívne vyhlásenie, v ktorom povie, ako Globálny pakt OSN o migrácii chápe.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok