ČSSD nebude hlasovať o nedôvere, Babišovi odvolanie nehrozí

TA3 TASR
21.11.2018 19:02

Český premiér Andrej Babiš prežije hlasovanie o vyslovení nedôvery. Sociálni demokrati sa totiž na hlasovaní nezúčastnia. Strana ČSSD je ale pripravená podporiť rozpustenie poslaneckej snemovne. Oznámil to jej predseda Jan Hamáček.

"Prijali sme jednohlasne uznesenie, v ktorom sme konštatovali, že osobné problémy premiéra zaťažujú vládu, a že by bolo najlepšie, keby ANO vymenovalo iného premiéra. Preto v piatok pri rokovaní o dôvere sa naši poslanci nezúčastnia na záverečnom hlasovaní. Súčasne sme konštatovali, že súčasná vládna konštelácie nemá alternatívu," povedal Hamáček.

Poznamenal, že ak snemovňa dá dokopy 105 hlasov pre svoje rozpustenie, je ČSSD pripravená dodať zvyšných 15. ČSSD nešla podľa Hamáčka do menšinovej vlády s Babišovým hnutím ANO preto, aby riešila kauzy Andreja Babiša, ale preto, aby presadzovala svoj program. Zároveň však chce zabrániť tomu, aby ju vo vláde nahradila extrémistická Sloboda a priama demokracia, čo jej predseda Tomio Okamura českému premiérovi už ponúkol.

O vyslovení nedôvery vláde Andreja Babiša sa bude rokovať v piatok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorú iniciovala opozícia, a to v dôsledku nového vývoja okolo kauzy Čapí hnízdo a s ňou súvisiacim údajným únosom premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho na Ruskom okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok