Porošenko vyzbrojuje výsadkárov, sľúbil im aj protitankové strely

TA3 TASR
21.11.2018 18:32

Ukrajinskí výsadkári dostanú na budúci rok americké protitankové strely typu Javelin. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Porošenko vyzbrojuje výsadkárov, sľúbil im aj protitankové strely
SITA/AP (ilu foto)

Podľa jeho slov výsadkári dostali v posledných rokoch približne 150 kusov najnovších zbraní a vybavenia. Na budúci rok pribudnú nové obrnené vozidlá i protitankové systémy vrátane typu Javelin, citovala agentúra Ukrinform Porošenka na schôdzke s výsadkármi v Žytomyrskej oblasti.

Spojené štáty dodali Ukrajine protitankové strely typu Javelin začiatkom tohto roka. Vojenská pomoc pre Ukrajinu vo výške 47 miliónov dolárov, ktorú potvrdil Washington v marci, zahŕňa 210 kusov protitankových striel Javelin a 37 kusov príslušných odpaľovacích zariadení.

FGM-148 Javelin je prenosný protitankový raketový systém so stredným dosahom. Americká armáda ho používa od roku 1996. Kyjev a Washington sa domnievajú, že protitankové strely pomôžu Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu. Spojené štáty tvrdia, že strely typu Javelin nemôžu byť efektívne využité na zabratie územia, Rusko však uviedlo, že ich dodanie len ďalej destabilizuje situáciu nabádaním k použitiu sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok