K brexitu nemusí dôjsť, pripustila Mayová. Na rade je parlament

TA3 TASR
21.11.2018 15:55

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že ak parlament odmietne predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie, k brexitu nakoniec ani nemusí dôjsť.

Výzva k Mayovej na zmenu politiky

Agentúra AP pripomína, že návrh tejto dohody vyvolal ostrý nesúhlas zo strany britských poslancov - najmä probrexitových politikov, ktorí žiadajú jasný rozchod s EÚ. Tvrdia, že na základe dohody bude Británia viazaná predpismi EÚ, na ktoré už nebude žiadny vplyv.

Andrew Rosindell, poslanec z Mayovej Konzervatívnej strany, ju vyzval na zmenu politiky a na odstrihnutie "chápadiel EÚ nad naším milovaným ostrovným štátom".

Varovala pred odmietnutím dohody

Mayová počas každotýždňovej hodiny otázok v Dolnej snemovni zopakovala, že Británia chce po brexite "úzky obchodný vzťah s Európskou úniou". Varovala, že ak parlament odmietne jej dohodu, mohlo by to znamenať "viac neistoty, väčší rozkol alebo riziko absolútne žiadneho brexitu".

Vyjednávači EÚ a Londýna sa minulý týždeň dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu, ktorá má byť oficiálne schválená na nedeľňajšom mimoriadnom samite Únie. Dovtedy obe strany pripravujú ešte sprievodnú, asi 20-stranovú "politickú deklaráciu" o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou. Tá stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy, o ktorej sa má rokovať až po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok