Polícia udrela proti Hornozemským bojovníkom. Obvinila 15 ľudí

TA3 SITA
21.11.2018 13:49

Nenávideli všetkých - Židov, ľudí tmavej pleti, Rumunov, ale aj Slovákov. Polícia na veľkej akcii na južnom Slovensku udrela proti skupine s názvom Hornozemskí bojovníci.

Polícia udrela proti Hornozemským bojovníkom. Obvinila 15 ľudí
PZ

Ideológia hlásajúca nenávisť

Po akcii pod krycím názvom Chuligán vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie 15 osobám za zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Ako ďalej na sociálnej sieti informoval Policajný zbor SR, existuje dôvodné podozrenie, že obvinení sa spolčili a založili skupinu "FELVIDÉKI HARCOSOK" (Hornozemskí bojovníci) propagujúcu ideológiu, ktorá smeruje a aj v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a hlása národnostnú nenávisť. "Členovia tejto skupiny používali pozmenenú nacistickú symboliku, ktorú verejne prezentovali používaním zástav, transparentov, odevných zvrškov a hesiel a to hlavne na verejných športových podujatiach," uvádza polícia.

Mali vychvaľovať Hitlera

Každej z 15 osôb boli vznesené obvinenia aj za ďalšie extrémistické trestné činy, keďže sú podľa polície podozriví z toho, že najmä vo svojich príspevkoch a vyjadreniach na sociálnych sieťach sprístupňovali a zverejňovali extrémistické materiály ako znaky, heslá a symboly, ktoré vyjadrujú a propagujú národnostnú, etnickú a rasovú neznášanlivosť, nenávisť z dôvodu farby pleti alebo myšlienky a ideológiu národného socializmu. "Napríklad vychvaľovali Adolfa Hitlera, hanobili Židov a vyjadrovali voči nim nenávisť, rovnako voči osobám tmavej pleti, ale aj Slovákom a Rumunom," informuje polícia. V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest vo výške štyri až osem rokov.

V rámci utorkovej akcie bolo vykonaných 17 domových prehliadok a 14 prehliadok iných priestorov, pri ktorých boli nájdené a zaistené rôzne extrémistické materiály. "Taktiež boli vykonané prehliadky tiel obvinených, kde bolo zdokumentované, že niektorí z obvinených mali na svojom tele vytetovanú extrémistickú symboliku," dodáva polícia s tým, že na akcii sa zúčastnilo 150 policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok