Lajčák chce ísť do Marrakéša, výbor schválil uznesenie SNS

TA3 TASR SITA
21.11.2018 13:13

Slovensko by sa malo zúčastniť konferencie v Marrákeši a podať tam interpretatívne vyhlásenie, v ktorom povie, ako Globálny pakt OSN o migrácii chápe. Na zahraničnom parlamentom výbore to navrhol minister zahraničia Miroslav Lajčák. Výbor schválil uznesenie z dielne SNS, ktoré radí vláde, aby s migračným paktom nesúhlasila.

Výbor odporúča nesúhlasné stanovisko

Vláda by mala zaujať nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Vyplýva to z uznesenia z dielne poslancov SNS, ktoré v stredu schválil Zahraničný výbor Národnej rady SR.

Poslanci sa ním ďalej budú zaoberať na blížiacej sa schôdzi. V uznesení sa nepíše, že by sa Slovensko nemalo zúčastniť konferencie v Marrákeši, a má odporúčací charakter.

Lajčák: Neísť na konferenciu nemá zmysel

Podľa Lajčáka nemá zmysel hovoriť o svojich výhradách na domácej pôde, ale vyjadriť názor tak, aby bol súčasťou oficiálnych záznamov z konferencie. Minister zahraničných vecí takto reagoval na vyhlásenie predsedu Národnej rady Andreja Danka, ktorý chce, aby Slovensko vyjadrilo svoj nesúhlas s migračným paktom neúčasťou na marakéšskej konferencii. "Neísť na konferenciu nemá zmysel. Lepšie je vyjadriť svoj postoj tam, aby bol súčasťou záznamov z konferencie, a to tak, aby nás počul celý svet," vyhlásil Lajčák.

Vysvetlil, že Slovensko podá na konferencii takzvané interpretatívne prehlásenie, v ktorom vysvetlí, ako Globálny rámec o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii chápe a aké má voči nemu výhrady. SR dá podľa Lajčáka jasne najavo, že slovenská migračná pozícia sa nemení a že Slovensko si bude naďalej samé určovať svoju migračnú politiku.

Účasťou na konferencii však zároveň ukáže, že migráciu chápe ako globálny problém, ktorý chce riešiť spoločne s inými krajinami. Slovenské prehlásenie sa pritom stane súčasťou záverov konferencie.

Poslancom zahraničného výboru NR SR Lajčák vysvetlil, že migračný rámec vyjadruje ochotu krajín spolupracovať v oblasti migrácie. "Nie je to biblia, neobsahuje prikázania. My si povieme, čo budeme robiť," zdôraznil. Pripomenul, že rámec sa týka aj Slovenska, napríklad v oblasti legálnej ekonomickej migrácii. Týka sa aj Slovákov, ktorí žijú a pracujú v zahraničí. Globálny rámec o migrácii podľa Lajčáka nie je medzinárodnou zmluvou, nevyžaduje podpis ani ratifikáciu a nie je právne záväzný, čo znamená, že štáty sa slobodne rozhodnú, ako budú postupovať podľa vlastných zákonov. Doterajšie diskusie a tomto rámci podľa ministra sprevádzali klamstvá a emócie.

Matovičovci sa od spôsobu diskusie dištancujú

Hnutie OĽANO sa výrazne dištancuje od spôsobu, akým sa diskutuje o migračnom pakte na slovenskej politickej scéne. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení hnutia, neprijateľný je predovšetkým postoj koaličných strán Smer-SD a Slovenská národná strana. "Ich správanie vo veci migračného paktu ilustruje neschopnosť vládnuť a spolupracovať, a to v tak závažnej téme, ako je migrácia. Je absurdné, aby Slovenská národná strana, ktorá má na ministerstve zahraničných vecí vlastného štátneho tajomníka, kritizovala to isté ministerstvo, ktoré sa pod vedením Miroslava Lajčáka rok a pol podieľalo na príprave migračného paktu," konštatuje hnutie.

Európska únia čelí podľa OĽANO od roku 2015 veľkej migračnej kríze, ktorá vyvoláva napätie medzi jednotlivými krajinami a rozdeľuje EÚ. "V súčasnosti potrebujeme hlavne riešiť problémy spojené s migračnou krízou na úrovni EÚ. Globálny pakt OSN nerieši žiadny zo zásadných problémov, ktorým čelí Európska únia. Na úrovni EÚ potrebujeme urýchliť uzavretie dohôd o vracaní utečencov s tretími krajinami, pretože bez vzájomnej spolupráce s krajinami pôvodu sa migračné tlaky nepodarí vyriešiť," konštatuje opozičné hnutie.

Takisto je podľa OĽANO potrebné zlepšiť vonkajšiu ochranu hraníc a ďalšie praktické kroky, ako napríklad prijatie spoločného európskeho zoznamu bezpečných krajín. "Minister Lajčák by mal svoju energiu venovať najmä riešeniam týchto problémov, nie dokumentu, ktorý je z tohto hľadiska zbytočný. Hnutie OĽANO považuje za nevyhnutné vyvíjať politický tlak na efektívne riešenia v oblasti migrácie na európskej úrovni," uvádza hnutie s tým, že Smer-SD a SNS síce odmietajú globálny pakt, no ich ministri v stredu na rokovaní vlády schválili novelu zákona, ktorá rieši ten istý problém ako globálny pakt, a výrazným spôsobom uľahčuje zamestnávanie cudzincov z tretích krajín na slovenskom pracovnom trhu. "Novelu zákona o službách zamestnanosti dokonca vláda predkladá do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, čo považujeme za neprijateľné," dodalo hnutie.

Minister zahraničných vecí pohrozil v utorok svojím odchodom po tom, ako politické strany vrátane Smeru-SD avizovali, že nepodporia Globálny kompakt OSN o migrácii. Podľa Lajčáka tento spoločný dokument neprináša záväzné stanoviská pre jednotlivé krajiny, iba obsahuje možné odporúčania vo všeobecnosti. Okrem Smeru-SD odmietajú podporiť kompakt aj vládna SNS či opozičné strana SaS a hnutie Sme rodina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok