Zelená nafta má priniesť viac domácich potravín. Podporia farmárov

TA3 TASR
21.11.2018 10:35

Projekt tzv. zelenej nafty podporí konkurencieschopnosť slovenských farmárov. Prvé výzvy na podpory by mal agrorezort vypísať v 1. polroku 2019 a farmári by mali platby dostať v 3. štvrťroku budúceho roku.

Projekt pomôže aj úrodnosti, tvrdí Matečná

Celková suma vyčlenená na zelenú naftu dosiahne 30 miliónov eur. Uviedla to na brífingu podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, za účasti generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefana Rybu.

"Projektom Zelenej nafty sledujeme udržanie prvovýroby na Slovensku, zníženie vývozu kľúčových komodít, a tým aj zníženie salda zahraničného obchodu. Pomôžeme konkurencieschopnosti našich producentov potravín a tiež očakávame vyšší podiel domácich potravín na pultoch obchodov. Projekt zelenej nafty pomôže tiež tomu, čomu hovoríme verejnoprospešné funkcie poľnohospodárstva ako napríklad úrodnosť pôdy, vododržnosť, dobrá klíma, zmiernenie následkov sucha a zabránenie erózii pôdy. Poľnohospodárstvo je sektor s veľkým multiplikatívnym efektom, čo má vplyv aj na ďalšie odvetvia ako napríklad strojárstvo, chemický priemysel, potravinárstvo, obchod alebo služby. Peniaze vložené do projektu zelenej nafty sa teda Slovensku niekoľkonásobne vrátia," priblížila Matečná.

Projekt tzv. zelenej nafty podľa Matečnej spočíva v uplatňovaní vratky spotrebnej dane z minerálnych olejov, čo má vykompenzovať poľnohospodárom časť vynaložených nákladov na jeden liter nafty. Nepôjde o automatickú celoplošnú dotáciu, ale o podporu odvetví poľnohospodárstva, ktoré sú náročné na pestovateľské postupy, ako je špeciálna a špecializovaná rastlinná výroba a živočíšna výroba.

Zisťujú aj stav techniky

Očakávaným efektom projektu okrem udržania prvovýroby je predpokladané zvýšenie zamestnanosti v regiónoch, ako aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti. Podčiarkla, že výška štátnej pomoci bude vychádzať z normatívu spotreby motorovej nafty, čiže prevádzkových ukazovateľov nasadenia strojov a nákladových ukazovateľov. MPRV SR už začalo zbierať údaje o poľnohospodárskej technike na území Slovenska so zameraním na zistenie jej vekovej štruktúry a dosahovaných ukazovateľov vybraných samohybných strojov.

"Výška štátnej pomoci bude vypočítaná zo súčinu maximálnej spotreby motorovej nafty a maximálnej výšky kompenzácie sadzby spotrebnej dane z plynového oleja pre danú komoditu," spresnil Ryba, Ak teda napríklad poľnohospodár pestuje hrušku obyčajnú na výmere 129 hektárov (ha), pri stanovenom normatíve 244,78 litrov (l)/ha a kompenzácii spotrebnej dane z plynového oleja vo výške 0,347 eura/liter dostane štátnu pomoc vo výške takmer 11.000 eur.

Matečná dodala, že v rastlinnej výrobe bude podpora zameraná na pestovanie ovocia, zeleniny, konzumných zemiakov, strukovín, cukrovej repy, sóje, maku, ľanu, konope, chmeľu, koreninových a liečivých rastlín. V živočíšnej výrobe pôjde podporu chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní a hydiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok