Danko sa obhajoval v pléne, poskytol odkazy a hárky k práci

TA3 TASR SITA
21.11.2018 10:16

Šéf parlamentu Andrej Danko sa na mimoriadnej schôdzi, ktorú zvolali pre obvinenia z plagiátorstva, postavil pred poslancov. Opozícia podľa neho bez dôkazov manipuluje verejnosť. Danko opakoval, že v Banskej Bystrici, kde robil rigoróznu skúšku, všetko absolvoval. Jeho hovorca poskytol novinárom údajné dôkazy o autentickosti práce.

Danko: Osočujete ľudí bez rozsudku

Opoziční poslanci opäť ukázali, že im nejde o dobro Slovenska, ale o pošpinenie ľudí, bez akýchkoľvek dôkazov, uviedol v pléne Danko s tým, že čelí kampani voči svojej osobe na základe novinových článkov. Podľa Danka nemožno porovnávať jeho rigoróznu prácu z roku 2000 so súčasnými pravidlami písania záverečných prác.

Doplnil, že jeho práca nebola vedeckým dielom a pracoval na nej s najlepším vedomím a svedomím s použitím vtedy dostupných technických možností. "Znovu ste ukázali, že vám nejde o Slovensko a osočujete ľudí bez rozsudku. Deväťkrát ste spomenuli v rozprave médium, ktoré financujú oligarchovia, a financujú istých politikov. Dnes to nie je žiadne tajomstvo, ale práve takýto typ denníka zničí raz aj stranu Sloboda a Solidarita," uviedol Danko v reakcii na vystúpenie opozičnej poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

21november2018-nrsr-16572541_7f000001-23db-0433.jpg

"Chcete terorizovať ľudí a pritom sa takáto lživá kampaň môže dotknúť v budúcnosti kohokoľvek z vás, ktorí tu dnes vykrikujete na základe novinových článkov," doplnil. Danko prisľúbil, že po svojom vystúpení dá novinárom k dispozícii podklady z jeho štúdia, či niektoré pasáže z jeho rigoróznej práce. "Dostanete tieto materiály a nie je pravda, že neboli v práci uvedené zdroje. Denník N klame a zavádza verejnosť. Ľudia majú iné problémy, ako sa pozerať na tieto politické divadielka. Dám vám tiež moju písomnú prípravu k záverečnej ústnej skúške," povedal Danko. Jeho hovorca Tomáš Kostelník neskôr priniesol novinárom ako dôkazy, o ktorých hovoril Danko, stránky s odkazmi na odbornú literatúru použitú v Dankovej rigoróznej práci. Ukázal tiež hárky, na ktorých má byť príprava šéfa parlamentu na obhajobu rigoróznej práce.

Nicholsonová: Je to hanba našich detí, ktoré študujú

Rigorózna práca predsedu parlamentu je podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej hanbou každého z nás. Ako povedala na úvod schôdze, je to hanba našich detí, ktoré študujú na vysokých a stredných školách. Priznala však, že je v tom aj niečo osobné. Danko podľa nej totiž ponižuje ženy. „Našej Natálii Blahovej povedal: Ja som právnik a ku mne sa nebude vyjadrovať učiteľka z materskej školy,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podpredsedníčka parlamentu tiež v prejave zdôvodnila, prečo nešla na vysokú školu. Dôvodom bolo, že musela ísť ako 18-ročná pracovať, aby finančne podporovala svoju rodinu. Zároveň upozornila, že študuje psychológiu. „Dnes rozhodujeme, či NR SR má viesť človek, ktorý nedokáže sám vyvodiť osobnú zodpovednosť. Vyhráža sa, že na ňom padne vláda. Ak sa rozhodneme, že Andrej Danko nemá morálne hodnoty viesť NR SR, Slovenská národná strana ponúkne iného kandidáta. Na tomto nestojí a nepadá vláda. Nenechajte sa vydierať!“ vyzvala poslancov. Podľa Ďuriš Nicholsonovej aj v roku 2000 bolo plagiátorstvo zakázané. Zároveň uviedla, že vykrádanie textov je trestným činom.

Poslanci väčšinou schválili program mimoriadnej schôdze parlamentu. Jediným bodom programu bol návrh skupiny opozičných poslancov na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu parlamentu. Na úvod schôdze prišlo 112 zákonodarcov, za schválenie programu ich bolo 95. Zároveň poslanci odhlasovali, že budú rokovať až do úplného prerokovania bodu. Podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdala parlamentná opozícia v pondelok. Danko ešte počas uplynulého pracovného týždňa vyzval svojich koaličných partnerov, aby hlasovali za otvorenie schôdze s tým, že sa bude opätovne uchádzať o ich dôveru.

Viacero dôvodov na odvolanie

Natália Milanová (OĽaNO) v rozprave zdôraznila, že vždy budú existovať lajdácki študenti aj učitelia. "Problém je v tom, že slovenský systém celé toto lajdáctvo podporuje. Táto hlúpa aféra Andreja Danka a jeho rigoróznej práce nie je len o etike jedného študenta, ale najmä o celom spráchnivenom systéme. On nie je zďaleka jediný, kto využil svoje známosti a peniaze, aby si titul kúpil," myslí si Milanová.

Ondrej Dostál (SaS) je presvedčený, že existuje viacero dôvodov, prečo by mal byť Danko odvolaný. "Spochybňuje zahranično-politickú orientáciu SR, ťahá nás na východ a robí nám v zahraničí hanbu. Je predsedom strany, na ktorej ministerstvách sa dejú hanebné kšefty a rozkrádačky. SNS prichádza aj s hlúpymi návrhmi a návrhmi, ktoré šíria nenávisť," menoval Dostál.
Na margo Dankovej rigoróznej práce podotkol, že je to plagiát kompilovaný z viacerých kníh. "On podpísal čestné vyhlásenie, že prácu vypracoval samostatne. Ak má v sebe kúsok cti, už dávno nemal byť ani predsedom NR SR a predsedom SNS," odkázal.

Dostál tiež navrhol, aby parlament po skončení rozpravy hlasoval nielen o návrhu na jeho odvolanie, ale v súlade s Dankovým želaním aj o vyslovení dôvery voči jeho osobe. "Každý poslanec bude môcť verejne svojim hlasovaním povedať, či Dankovi dôveruje alebo nie," uzavrel. Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) upozornil, že predseda parlamentu sa volí a odvoláva v tajnom hlasovaní a nie je možné mu vysloviť dôveru či nedôveru.

Smer hovorí o zlobe a nenávisti

Mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Danka je podľa vládnej strany Smer-SD tým najpresnejším obrazom, v akom stave je opozícia a podstatná časť médií. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, je to stav "šírenia totálnej zloby a nenávisti," pri ktorom si opozícia a médiá neuvedomujú, že platí odveká pravda: "Kto seje vietor, žne búrku."

"Andrej Danko je pre stranu Smer-SD legitímne zvoleným predsedom parlamentu. Ako predseda Slovenskej národnej strany sa zúčastnil na férových parlamentných voľbách a výsledok, ktorý dosiahol, ho oprávňuje zastávať pozíciu predsedu NR SR," konštatuje Smer. Strana dodala, že ju veľmi zaujíma, ako sa bude opozícia správať pri rokovaní parlamentu o podvodoch prezidenta SR Andreja Kisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok