Nález veľryby vyvolal zdesenie. Jej telo bolo plné plastu

TA3 TASR
21.11.2018 09:34

V žalúdku mŕtveho vorvaňa tuponosého, ktorého telo vyplavilo na morský breh v národnom parku v Indonézii, našli takmer šesť kilogramov plastového odpadu. Medzi odpadkami bolo 115 plastových pohárov, štyri plastové fľaše, 25 sáčkov či napríklad aj pár gumených sandálov.

Nález veľryby vyvolal zdesenie. Jej telo bolo plné plastu
TASR/AP

Rozkladajúce sa telo 9,5 metrového vorvaňa objavili večer neďaleko ostrova Kapota v indonézskom národnom parku Wakatobi. Nález vyvolal medzi ochrancami životného prostredia zdesenie. "Síce sme neboli schopní určiť príčinu smrti, fakty, ktoré vidíme, sú skutočne hrozné," uviedla pre agentúru AP Dwi Supraptiová z indonézskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Pre pokročilý stav rozkladu tela vorvaňa nebolo možné stanoviť, či jeho uhynutie zapríčinil práve plast.

Vyhadzovanie plastov do oceánu je značným problémom pre viaceré krajiny juhovýchodnej Ázie vrátane Indonézie. Až 60 percent plastového odpadu, ktorý skončí v oceánoch sa tam dostane práve v niektorej z pätice ázijských krajín - Číne, Indonézii, Filipínach, Vietname a Thajsku, upozorňuje správa environmentalistov z organizácií Ocean Conservancy a McKinsey Center for Business and Environment z roku 2015.

vorv_7f000001-1856-3b4c.jpg

Práve plastovým vreckám a taškám sa pritom pripisuje zodpovednosť za každoročný úhyn stoviek morských živočíchov. Vedci zároveň varujú, že ak nedôjde k obmedzeniu plastového odpadu, mohlo by sa jeho množstvo v oceánoch v nasledujúcom desaťročí dokonca strojnásobiť. OSN koncom vlaňajšieho roka informovala, že v moriach a oceánoch skončí každoročne zhruba 10 miliónov ton plastového odpadu, ktorý pácha na podmorskom živote "nenapraviteľné škody".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok