Koalícia podporila otvorenie mimoriadnej schôdze o Dankovi

TA3 SITA TASR
21.11.2018 09:07

Podpredseda NR SR Béla Bugár otvoril mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce opozícia odvolať predsedu parlamentu Andreja Danka. NR SR bola uznášaniaschopná, poslanci podporili program schôdze. Jej dôvodom je Dankova rigorózna práca, ktorá je údajne plagiátom.

Danko sa na začiatku schôdze postavil pred poslancov a odmietol obvinenia opozície. "Stačí vám len novinový článok. Bez riadneho súdneho konania chcete terorizovať ľudí," uviedol ku kauze svojej rigoróznej práce, ktorú považuje len za "vrchol kampane voči mojej osobe""V roku 2000 som v Banskej Bystrici všetko obsolvoval", zdôraznil Danko v súvislosti so svojou prácou, ktorú nepovažuje za plagiát. 

"To, že práca Andreja Danka nespĺňa parametre, tvrdí odborník na písanie záverečných prác," reagovala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. "Bavíme sa o 20 stranách cudzích textov, ktoré sú odkopírované od slova do slova, nie o nejakých dvoch vetách," dodala. Podpredsedníčka parlamentu v úvode schôdze zdôvodnila, prečo nešla na vysokú školu. Dôvodom vraj bolo, že musela ísť ako 18-ročná pracovať, aby finančne podporovala svoju rodinu. Zároveň upozornila, že študuje psychológiu. „Dnes rozhodujeme, či NR SR má viesť človek, ktorý nedokáže sám vyvodiť osobnú zodpovednosť. Vyhráža sa, že na ňom padne vláda. Ak sa rozhodneme, že Andrej Danko nemá morálne hodnoty viesť NR SR, Slovenská národná strana ponúkne iného kandidáta. Na tomto nestojí a nepadá vláda. Nenechajte sa vydierať!“ vyzvala poslancov.

Danko ešte počas uplynulého pracovného týždňa vyzval svojich koaličných partnerov, aby hlasovali za otvorenie schôdze s tým, že sa bude opätovne uchádzať o ich dôveru. "Je nemysliteľné, aby bol človek, ktorý je dôvodne podozrivý z plagiátorstva, druhým najvyšším ústavným činiteľom. (...) Dúfame, že aj v rámci vládnej koalície existujú poslanci, podľa ktorých je takéto správanie neprijateľné," uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Na otvorenie schôdze, respektíve schválenie programu, bol potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov. Za Dankov odchod by musela zahlasovať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda najmenej 76.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok