Trump neporušil tradíciu, moriak Peas dostal milosť

TA3 TASR
20.11.2018 21:33

V duchu tradície súvisiacej s Dňom vďakyvzdania udelil americký prezident Donald Trump milosť moriakovi menom Peas. Urobil tak v spoločnosti svojej manželky Melanie, informovala spravodajská televízia CNN. Každoročnej ceremónie v Ružovej záhrade Bieleho domu sa okrem Peasa "zúčastnil" aj moriak Carrots, ktorý tiež neskončí na slávnostnom stole.

"O víťazovi sa rozhodlo v spravodlivých a otvorených voľbách na stránke Bieleho domu. Voľby boli spravodlivé. Bohužiaľ, Carrots odmietol uznať porážku a požiadal o prepočítanie hlasov," povedal Trump, čím podľa CNN narážal na senátne a guvernérske voľby na Floride, kde demokrati Bill Nelson a Andrew Gillum napokon po prepočítaní hlasov ustúpili svojim republikánskym protikandidátom.

Tradícia dodávať do Bieleho domu moriaky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania trvá od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman. Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch slávi vždy v tretí novembrový štvrtok od roku 1863, dovtedy pripadal na rôzne termíny.

Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe. Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, nakoniec prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri. Prvé oficiálne udelenie milosti moriakovi na Deň vďakyvzdania v roku 1989 uskutočnil prezident George H.W. Bush.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok