Rozumieme mu, mal by odísť. Politici reagujú na Lajčákovu kritiku

TA3 SITA TASR
20.11.2018 15:25

Minister zahraničia Miroslav Lajčák nechce byť súčasťou vnútropolitických bojov. Naznačil, že diskusia o výhradách voči globálnemu paktu OSN o migrácii je snahou získať politické body a nevylúčil demisiu. Jeho vyjadrenia rozprúdili na Slovensku diskusiu a vyjadrili sa k nim predstavitelia koalície aj opozície. Pozrite si, ako.

Slovo migrácia je ako červené súkno

Prezident Andrej Kiska je znepokojený "konfliktom" vo vláde Petra Pellegriniho a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí. Ako informoval jeho poradca pre komunikáciu Roman Krpelan, hlava štátu očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov.     

Kiska považuje globálny pakt OSN o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov. Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť na jeho územie a zostať na ňom a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda ako migrácii predchádzať. "Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam," doplnil Krpelan.

Premiérovi je integrita sympatická

Predseda vlády Pellegrini dúfa, že na stredajšom zahraničnom výbore NR SR sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku globálnemu paktu. Slová ministra Lajčáka o možnej demisii premiéra podľa jeho slov prekvapili, zatiaľ však podľa neho ide o hypotetickú situáciu. "SR nesúhlasí s textom marakéšskeho dohovoru v takom znení, v akom je predložený a má určité červené línie, ktoré nemienime prekročiť. Pán minister o týchto líniách vie a preto mu dajme čas, aby sa pokúsil vyjednať, akým spôsobom si SR môže zachovať svoju tvár a na druhej strane jasne odmietnuť niektoré pasáže z tohto dohovoru," povedal premiér.     

Na margo ministrovho postoja premiér poznamenal, že si váži ľudí, ktorí majú osobnú integritu a nemenia svoj názor podľa toho, čo je populárne. Podľa jeho slov teda Lajčáka nejakým spôsobom nediskvalifikuje. "Naopak, je mi to sympatické," konštatoval predseda vlády s tým, že ide o vlastnosť, ktorú by mal mať budúci prezident SR. Pellegrini si tiež myslí že pred migračnou krízou a pochybeniami, ktoré sa v tejto súvislosti udiali, by si možno ľudia takýto dokument nevšimli. "Pretože desaťročia ľudia migrujú po celom svete, niektorí pretože nemajú pitnú vodu, niektorí za potravou, niektorí pre klimatické podmienky. Celý svet sa hýbe," poznamenal. Rešpektuje však, že krajiny sú v súčasnej situácii ostražité k dokumentom, "ktoré sa tvária nezáväzne a skrývajú v sebe určité formulácie".

Danko chce, aby sme do Maroka nešli

Slovenská národná strana bude žiadať, aby na rokovanie o globálnom migračnom kompakte z dielne OSN do Maroka nikto nešiel, uviedol predseda NR SR a SNS Andrej Danko. Svoje stanovisko prezentoval už aj šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi.

Dankovi sa zároveň nepáčia Lajčákove slová o tom, že na kompakte a migrácii sa priživujú nacionalisti a xenofóbi. Kompakt ako celok je pre SNS ako celok neprijateľný, dodal Danko. SNS dala do parlamentu návrh, aby Slovensko tento dokument odmietlo, podobne tak urobila aj opozičná SaS. Danko pripomenul, že Národná rada SR je nadradená vláde SR, nie naopak.

Vládny Most-Híd v reakcii uviedol, že rozumie dileme šéfa diplomacie. "Rozumieme dileme ministra zahraničných vecí, ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu, a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Minister zahraničných vecí by mal zvážiť svoje ďalšie zotrvanie v politike, nakoľko je spoluautor Globálneho paktu OSN o migrácii. Uviedlo to hnutie Sme rodina.

Lajčák sa od nadbiehania kotlebovcom dištancuje

"Ešte raz chcem veľmi jednoznačne povedať, že nemám v úmysle voziť na Slovensko migrantov a ani ten dokument k tomu nesmeruje. Moje pozície k migračnej politike sú dostatočne známe, tri roky sú konzistentné. A to, že ich niekto prekrúca a klame len preto, lebo nadbieha kotlebovcom alebo sú tu nejaké preteky, kto je väčší Kotleba ako Kotleba, s tým ja nemám nič do činenia," zdôraznil. Pripomenul, že ministri v utorok na rokovaní vlády schválili zefektívnenie zamestnávania ľudí z tretích krajín. "Keď sme schvaľovali bod 12, tak som upozornil kolegov, že sme práve prijali dokument o regulovanej, riadenej, legitímnej a bezpečnej migrácii. Nevzali späť svoje hlasovanie, pretože by to bolo proti zdravému rozumu, tak ako aj táto debata je proti zdravému rozumu," uviedol Lajčák.      

Svoju prípadnú demisiu nepoprel. "Ja v tejto chvíli neviem vylúčiť nič. Som zodpovedný človek, mám rezort, čaká nás predsedníctvo OBSE, ale ešte raz som povedal, ak sa Slovensko rozhodne ísť cestou xenofóbie, tak ja také Slovensko nemôžem ani nebudem zastupovať v zahraničí. Ak mi Smer nedôveruje, tak, samozrejme, nemôžem byť ministrom, a ešte chcem povedať, že mám svoju ľudskú a profesionálnu integritu a tá je pre mňa oveľa dôležitejšia než akákoľvek stolička," priblížil minister. Šéf rezortu diplomacie vyhlásil, že by bol rád, keby sa mu dôverovalo, že ako minister zahraničných vecí a zároveň predseda Valného zhromaždenia OSN by nebol súčasťou niečoho, čo ubližuje slovenským záujmom. "To, čo tomu dokumentu vyčítajú, je vlastne to, čo ten dokument jasne rešpektuje, kompetenciu členských štátov, že každý štát si rozhodne sám, koho považuje za legálneho a koho za nelegálneho migranta," dodal Lajčák s tým, že ide o katalóg odporúčaní a k ničomu krajiny nezaväzuje.      

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok