Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálna vložka do topánok pomôže s liečbou diabetických vredov

Špeciálna vložka do topánok pomôže s liečbou diabetických vredov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Diabetický pacienti sa môžu stretnúť s tým, že sa im na šľapách nôh vyvinú chronické vredy. U veľkého percenta to potom môže viesť až k amputácii končatiny. Pomôcť by v tomto smere však mohla novo vyvinutá gumená vložka do topánok.

Špeciálna vložka do topánok bola vyvinutá na univerzite Purdue v americkom štáte Indiana. Prototyp dvojvrstvovej vložky je vyrobený z polydimetylsiloxanu, čo je elastický typ silikónu. Spodná vrstva vložky je vlastne komora, v ktorej sa nachádza stlačený kyslík, zatiaľ čo horná vrstva má laserom vyrezávané diery, aby bola priepustná priamo v mieste, kde sa nachádza vred.

Cieľom vložky je to, že ak používateľ chodí po celý deň, tlak na vložku spôsobí, že sa kyslík neustále vyťahuje zo spodnej vrstvy a cez hornú vrstvu sa dostáva von do tkaniva vredu, ktorý je v topánke zbavený kyslíku. Tento proces by mal pomôcť s urýchlením hojenia. Dokonca aj keď pacient sedí, noha stále vyvíja tlak na šľapu, aby sa do rany dostal aspoň nejaký kyslík.

Špeciálna vložka do topánok pre diabetikov pomáha s liečbou vredov na nohe.

Podľa vykonaných simulácií dokáže súčasný prototyp diabetickej vložky poskytnúť kyslík pod tlakom osôb s hmotnosťou 53 až 81 kilogramov počas najmenej ôsmich hodín. To znamená, že priepustnosť vložiek sa dá vylepšiť tak, aby vyhovovala pacientom s rôznou hmotnosťou.

Tím výskumníkov v súčasnosti hľadá partnerov, ktorí by pomohli s komercializáciou patentovanej technológie. V rozpracovanosti sú tiež aj klinické skúšky na diabetických pacientoch.

Prototyp dvojvrstvovej vložky je vyrobený z polydimetylsiloxanu, čo je elastický typ silikónu.