Vláda prerokuje aj jednoduchšie zamestnávanie cudzincov

TA3 TASR
20.11.2018 08:10

Zamestnávanie ľudí z tretích krajín by malo byť jednoduchšie. Novelou zákona o službách zamestnanosti, pri ktorej rezort práce navrhuje skrátené legislatívne konanie, sa bude zaoberať vláda. Rokovať bude aj o ratifikácii medzinárodných zmlúv, smernici pre slovenskú delegáciu na klimatickej konferencii, akčnom pláne k dialógu s Nemeckom či poslaneckom návrhu o prístupe menších farmárov k pozemkom.

Aj o nájme poľnohospodárskych pozemkov

Novela z dielne rezortu práce má pomôcť predovšetkým zamestnancom v profesiách, v ktorých je nedostatok pracovnej sily. Má sa napríklad zmeniť periodicita aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú. Upraviť sa majú aj podporné doklady predkladané k žiadostiam o zamestnanie, napríklad doklady o dosiahnutom vzdelaní a doklady týkajúce sa dočasného pridelenia.

Právna norma má tiež skrátiť lehoty na posudzovanie žiadostí o udelenie povolenia na sezónne zamestnanie a rozšíriť možnosti vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce cez agentúry dočasného zamestnávania, avšak len v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. Zamestnávateľom zas môže pribudnúť nová povinnosť - nahlasovať voľné pracovné miesta. Odstrániť sa, naopak, majú duplicity pri informačných povinnostiach zamestnávateľa pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín.

Ministri budú rokovať aj o zjednodušení prístupu menších farmárov k pozemkom. S tým počíta novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov z dielne koaličných poslancov Mosta-Híd a SNS. Ministerstvo pôdohospodárstva odporúča kabinetu po zapracovaní niekoľkých pripomienok s právnou normou súhlasiť.

Dodatky k medzinárodným zmluvám

"Návrh zákona je reakciou na požiadavky praxe tak, aby náhradné pozemky užívané aj po strate platnosti rozhodnutia o vyčlenení náhradných pozemkov z dôvodu prechodu alebo prevodu pôvodného pozemku boli užívané na základe právneho titulu, ktorým bude nové rozhodnutie okresného úradu, pozemkového a lesného odboru," zdôvodnil jeden z predkladateľov novely Peter Antal.

Vláda tiež bude hovoriť o ratifikácii dodatkov k medzinárodným zmluvám. Konkrétne ide o dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, ktorý reaguje na fenomén cudzích bojovníkov, a tri dodatky k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Tie do zoznamu vojnových zločinov pridávajú aj použitie biologických zbraní, laserových zbraní, ktorých účelom je spôsobiť trvalé oslepnutie, a zbraní, ktorých primárnym účelom je spôsobiť poranenie úlomkami, ktoré nezachytí röntgen. V prípade súhlasu vlády sa k nim ešte musí vyjadriť Národná rada SR, následne ich môže prezident SR ratifikovať.

V utorok budú ministri rozhodovať aj o zložení a pozícii slovenskej delegácie na klimatickej konferencii v Katoviciach, ktorá sa uskutoční 2. - 14 decembra. Jej výsledkom má byť napríklad dohoda na podobe globálneho hodnotenia, ktoré sa ma prvýkrát konať v roku 2023. Vláda bude hovoriť aj o akčnom pláne k prehĺbenému dialógu medzi SR a Nemeckom na roky 2019 - 2021. Mal by sa týkať desiatich oblastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok