Nemecko reaguje na vraždu novinára, zastavilo vývoz zbraní

TA3 TASR
19.11.2018 18:35

Nemecká vláda oznámila, že úplne zastavila vývoz zbraní do Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Nemecko už v októbri oznámilo, že neschváli už žiadne nové vývozy zbraní do Saudskej Arábie, ale neuviedlo, čo spraví s už schválenými povoleniami, poznamenala agentúra AP.

Nemecko reaguje na vraždu novinára, zastavilo vývoz zbraní
SITA/AP (ilu)

Hovorca ministerstva hospodárstva Philipp Jornitz oznámil, že zákaz sa týka už aj predtým schválených zmlúv. Vláda podľa neho informovala spoločnosti s platnými povoleniami, že v súčasnosti nie je povolený žiadny vývoz zbraní z Nemecka do Saudskej Arábie.

Ešte skôr nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že jeho Nemecko uvalí zákaz vstupu do krajiny, ako aj do schengenskej zóny voľného pohybu osôb na 18 občanov Saudskej Arábie, v prípade ktorých sa predpokladá zapojenie sa do vraždy Džamála Chášukdžího.

Džamál Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený. Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok