Macron predstúpil pred mladých, vyzval ich do boja za Európu

TA3 TASR
18.11.2018 17:17

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri príležitosti spomienkových slávností na obete vojny v Nemecku vyzval mladých ľudí do boja za mierumilovnú a otvorenú Európu.

100 nápadov pre mier

"Táto chvíľa je z historického hľadiska veľmi dôležitá," povedal Macron v hlavnom meste Nemecka počas stretnutia s mladými ľuďmi z celého sveta, ktoré má názov "100 nápadov pre mier". "Mladá generácia môže tvoriť budúcnosť iba vtedy, ak pozná minulosť," dodal prezident a vyzval mladých ľudí na budovanie otvorenej a ambicióznej Európy.

V Berlíne sa zišlo viac ako 500 mladých ľudí zo 48 krajín z Európy, Afriky a Blízkeho východu, aby diskutovali o možnostiach, ako udržať mier a posilniť súdržnosť. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier potvrdil Macronove slová. "Najviac zo všetkého potrebujeme nové nápady," povedal. "Je našou zodpovednosťou obnovovať a udržiavať jednotu, ktorú sa nám zatiaľ podarilo v Európe dosiahnuť," dodal.

Stoja pri sebe

Osemnásty november je v Nemecku celoštátnym Dňom národného smútku. Účelom tohto sviatku je predovšetkým prejaviť solidaritu s pozostalými, ktorých blízki padli v prvej svetovej vojne. Nemci si však v tento deň pripomínajú aj obete všetkých vojnových konfliktov.

Francúzsky prezident sa v nedeľu zúčastnil v Berlíne celého radu podujatí zorganizovaných na uctenie si pamiatky ľudí padlých vo vojnách, okrem toho sa stretol aj so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Macron a Merkelová sa zhodli na spoločnom postupe vo viacerých oblastiach európskej politiky. "Dnes musíme začať novú epochu," povedal francúzsky prezident v prejave v nemeckom parlamente. Krajinu vyzval, aby v časoch narastajúceho nacionalizmu podporila európsky projekt.

Na spoločnej tlačovej konferencii Merkelová zdôraznila význam francúzsko-nemeckého priateľstva v časoch, keď Európa "stojí na križovatke" a vyžaduje si skutočné riešenie situácie. Macron a Merkelová chcú v polovici decembra predstaviť návrh spoločného rozpočtu eurozóny, ktorý by mal lepšie chrániť celistvosť štátov používajúcich spoločnú európsku menu. Nemecko a Francúzsko sa na základe dokumentu, do ktorého mali možnosť redaktori DPA nahliadnuť, už v piatok dohodli na návrhu na spoločný rozpočet pre členské štáty eurozóny v rámci celkového rozpočtu Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok