V Sýrii zdolali poslednú baštu džihádistov, stiahli sa do púšte

TA3 TASR
17.11.2018 18:57

Sýrske vládne sily získali kontrolu nad poslednou baštou extrémistickej organizácie Islamský štát v južnej Sýrii.

V Sýrii zdolali poslednú baštu džihádistov, stiahli sa do púšte
SITA/AP

Dobytiu predchádzali mesiace bojov

Dobytiu lokality Tulúl as-Safá, ktorá leží medzi provinciami Damask a Suvajdá, predchádzali mesiace bojov, spresnilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva. Podľa SOHR obnoveniu kontroly vládnych síl nad touto lokalitou predchádzalo stiahnutie sa jednotiek IS a ich presun smerom na východ, do Sýrskej púšte.

Vládne sily bojovali s džihádistami v tejto oblasti od série útokov IS na príslušníkov drúzskej menšiny, ku ktorým došlo v júli v provincii Suvajdá. SOHR dodalo, že v posledných týždňoch sa nálety vládneho letectva na oblasť Tulúl as-Safá zintenzívnili a vládna armáda tam stiahla aj ďalšie posily.

Ustúpili do púšte

Ústup islamistov do púštnej oblasti je podľa SOHR zrejme dôsledkom ich dohody s velením vládnej armády. Pri spomínaných útokoch IS z júla tohto roku zahynulo viac ako 250 ľudí, pričom väčšina z nich boli civilisti z tamojších dedín.

Ako spresnila agentúra AFP útoky islamistov mali formu samovražedných útokov, streľby do davu či útokov nožom, pričom k nim dochádzalo na rôznych miestach provincie Suvajdá. Džihádisti okrem toho uniesli asi 30 ľudí - väčšinou žien a detí. Väčšina rukojemníkov - 23 - sa už medzičasom vrátila do svojich domovov, ostatní zrejme zomreli alebo boli popravení islamistami. Provincia Suvajdá je obývaná prevažne drúzmi, ktorí sú - podobne ako alaviti - šiitskou sektou. K alavitom sa hlási aj sýrsky prezident Bašár Asad.

Desiatky obetí

Letecké útoky vedené Američanmi proti posledným oblastiam pod kontrolou Islamského štátu v Sýrii si v sobotu vyžiadali minimálne 40 obetí. SOHR uviedlo, že útoky v sobotu skoro ráno zasiahli domy v dedine neďaleko mesta Hadžín vo východnej časti krajiny blízko hraníc s Irakom.

Podľa SOHR zabitých bolo najmenej 43 ľudí vrátane 17 detí a 12 žien. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA vo svojich správach uvádzala 40 obetí. Medzinárodná koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá vyhlasuje, že sa v maximálnej miere snaží vyhnúť útokom na civilistov, sa k situácii bezprostredne nevyjadrila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok