Kráľ rokenrolu či sudca. Trump udelil prezidentské medaily

TA3 TASR
17.11.2018 08:31

Americký prezident Donald Trump udelil siedmim vybraným osobnostiam - žijúcim i nežijúcim - Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním.

Kráľ rokenrolu či sudca. Trump udelil prezidentské medaily
SITA/AP

Medzi posmrtne vyznamenanými je aj rokenrolový spevák Elvis Presley (1935-1977), ktorého samotný Trump označil za "legendárneho", pričom nechal zahrať ukážku jeho spevu. Oceneniu Presleyho umenia zodpovedala štylizácia celého slávnostného obradu v Bielom dome, pripomínajúceho dávne časy či mesto Las Vegas, kde tzv. kráľ rokenrolu pôsobil v posledných rokoch života.

Ďalšími posmrtne vyznamenanými sú americký hráč bejzbalu Babe Ruth (1895-1948) a sudca najvyššieho súdu USA Antonin Scalia (1936-2016). Prezidentskú medailu slobody získala i Miriam Adelsonová, manželka kasínového magnáta a sponzora Trumpovej Republikánskej strany Sheldona Adelsona, ktorý má blízky vzťah s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Adelsonová bola ocenená za filantropiu a prácu v oblasti zdravotníctva.

Trump vyznamenal aj dve bývalé hviezdy amerického futbalu - Rogera Staubacha a Alana Pagea - a dlhoročného republikánskeho senátora Orrina Hatcha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok