Bugár poslal Dankovi esemesku. SNS jeho výzvu odmieta

TA3 SITA
16.11.2018 14:10

Šéf Mosta Béla Bugár v súvislosti s kauzou rigoróznej práce vyzval predsedu SNS Andreja Danka na vyvodenie "osobnej zodpovednosti". Zodpovednosť má len voči rodine, SNS a voličom, reagovali národniari. Podľa opozičnej SaS Danko vydiera Slovensko vládnou krízou.

Bugár poslal Dankovi esemesku. SNS jeho výzvu odmieta
TASR

Po troch rokoch poslal len sms

Danko má osobnú zodpovednosť jedine voči svojej rodine, voči poslancom SNS, členom SNS a voči voličom. O dôvere alebo nedôvere voči jeho osobe rozhoduje len snem SNS a vo voľbách voliči. Nik iný nemá právo na takéto vyjadrenia, reagoval predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák na výzvu predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára na vyvodenie osobnej zodpovednosti predsedu SNS. Ako informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová, Bernaťákovi sa ďalej nepozdáva neobjektívnosť, s akou k Dankovi predseda koaličnej strany pristupuje. „Ak chce byť pán Bugár a Most-Híd objektívny, očakávame takéto verejné výzvy aj vo vzťahu k prezidentovi SR. U toho totiž, na rozdiel od pána Danka, už padlo súdne rozhodnutie o nezákonnom konaní," dodal.

Poslanecký klub SNS prekvapila aj forma, akou pán Bugár komunikoval túto záležitosť s predsedom SNS. „Po troch rokoch poslať predsedovi SNS, koaličnému partnerovi, ktorý ho vždy podržal, len esemesku, a to počas ťažkého rokovania V4 s Francúzskom a Nemeckom, v ktorej ho vyzýva na vyvodenie osobnej zodpovednosti, považujeme za neseriózne. Na to by mala slúžiť Koaličná rada, pretože bez dôvery v koalícii sa nedá pracovať a riadiť štát," povedal Bernaťák a dodal, že ak si Most-Híd myslí, že táto koalícia a aj vláda nemajú budúcnosť, môžu to ukázať pri hlasovaní o dôvere koaličnému partnerovi. Predseda poslaneckého klubu SNS ako aj všetci poslanci Slovenskej národnej strany stoja za predsedom SNS Andrejom Dankom.

Už začali zbierať podpisy

Opozícia už začala zbierať podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s jediným bodom – vysloviť nedôveru predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Potvrdil to hovorca strany Sloboda a Solidarita Róbert Buček s tým, že SaS je presvedčená, že Danko nemá čo robiť v pozícii druhého najvyššieho ústavného činiteľa SR. "Pán Danko by sa mal inšpirovať mnohými príkladmi zo zahraničia a prejaviť aspoň štipku elementárnej politickej kultúry," uviedol ďalej Buček.

Šéf SNS podľa SaS vydiera Slovensko vládnou krízou. Ako sa uvádza v stanovisku strany, Danko sa rozhodol, že z funkcie predsedu NR SR neodíde dobrovoľne. "Chce o tom nechať hlasovať parlament, a tým otestovať, či má dôveru koalície. Z jeho zbabelosti konať zodpovedne a zachrániť si aspoň štipku cti a slušnosti sa dá vytušiť, aký má plán. Buď budú koaliční poslanci akceptovať, že Danko prišiel k titulu JUDr. podvodom a snažil sa to pred verejnosťou detinsky zatajiť, alebo SNS opustí koalíciu a vládu," vyhlásila SaS.

„Verejný záujem hovorí celkom zrozumiteľne, že ak predložíme do parlamentu návrh na odvolanie Andreja Danka z postu jeho predsedu, poslanci bez ohľadu na stranícku príslušnosť sú ho povinní podporiť. Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky, nie je orgánom na krytie podvodov a podvodníkov,“ uviedla podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Vo štvrtok večer Danko vystúpil pred médiá a povedal, že jeho strana otvorenie schôdze podporí a bude to žiadať aj od koaličných partnerov. Opozícia sa už Danka raz pokúsila odvolať, koalícia ale nepodporila program schôdze, ktorá sa teda ani nekonala. Teraz Danko chce, aby schôdza bola a opätovne mu vyjadrili dôveru. Vníma, že dôvera je naštrbená aj v koalícii, bez nej sa ale podľa neho pracovať nedá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok