Filmový ústav oslávil 55 rokov aj špeciálnym vydaním časopisu Film.sk

TA3
16.11.2018 13:52

Slovenský filmový ústav oslávil v apríli 55. výročie svojho vzniku. Počas celého roka sa k nemu vracia rôznymi aktivitami, jednou z nich je aj aktuálne vydanie špeciálneho čísla mesačníka Film.sk, venovaného činnosti a aktivitám SFÚ za posledných päť rokov.

Filmový ústav oslávil 55 rokov aj špeciálnym vydaním časopisu Film.sk
TASR/Oliver Ondráš

Jediná zjednocujúca inštitúcia

Číslo sa vracia aj k významným historickým medzníkom inštitúcie a slovami osobností z filmového prostredia reflektuje jej význam v kontexte dejín slovenskej kinematografie.

Špeciálne vydanie otvára úvodník od režiséra Martina Šulíka, prezidenta Slovenskej filmovej a televíznej akadémie v období od septembra 2016 do septembra 2018. V nadväznosti na zničenie materiálnej základne slovenskej kinematografie politikmi a kapitalistami v 90. rokoch minulého storočia, ktorú reprezentovala Koliba, zdôrazňuje dôležitosť SFÚ, ktorý pre filmových nadšencov a roztratených tvorcov už 55 rokov udržiava vedomie kontinuity ako jediná integrujúca inštitúcia. Vznik SFÚ a dôležité momenty od jeho vzniku až po dnes potom pripomína rubrika Z histórie SFÚ.

plagat_7f000001-bc63-1b12.jpg

SFÚ prešiel dynamickým vývojom

Za posledných päť rokov od svojej polstoročnice prešiel SFÚ dynamickým vývojom. Vybudovalo sa moderné digitalizačné pracovisko, etablovalo sa repertoárové Kino Lumière, vyšli rozsiahle Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 i prvé blu-ray nosiče so slovenskými filmami doma aj v zahraničí. O najvýznamnejších udalostiach hovorí v ústrednom rozhovore čísla generálny riaditeľ inštitúcie Peter Dubecký.

Dve základné organizačné jednotky SFÚ Národný filmový archív a Národné kinematografické centrum predstavujú v rozhovoroch ich riaditelia. O činnosti, koncepcii a práci filmového archívu, projektoch NFA aj zaujímavostiach z archívnych zbierok hovorí Marián Hausner, riaditeľ NFA. Aktivity a priority NKC, ktoré smerujú najmä k prezentácii a propagácii slovenských filmov doma i v zahraničí, predstavuje jeho riaditeľ Rastislav Steranka.

Dlhodobé projekty

Špeciálne vydanie približuje aj viaceré dlhodobé projekty inštitúcie. Jedným z nich je Projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR, nevyhnutný pre jeho uchovávanie. Ďalším je projekt Digitálna audiovízia, vďaka ktorému vzniklo digitalizačné pracovisko a v súčasnosti sa v ňom realizuje digitalizácia a digitálne reštaurovanie kinematografických diel.

Čitatelia sa viac dozvedia aj o Kine Lumière, predajni Klapka.sk či edičnom oddelení SFÚ, ktorého novodobá história s novou koncepciou sa začala písať v roku 1999 a dnes sú jej výsledkom mnohé publikácie, DVD a blu-ray nosiče. V krátkosti sa číslo venuje aj koprodukčným projektom inštitúcie, archívnym filmom na zahraničných digitálnych nosičoch, predstavuje Oddelenie vedy a výskumu SFÚ, kanceláriu Creative Europe Desk Slovensko aj kinematografický fond Rady Európy Eurimages, ktorého servisným pracoviskom je práve SFÚ.

Názory osobností

V rubrike Osobnosti o SFÚ reflektujú Slovenský filmový ústav v historickom kontexte viaceré filmárske osobnosti. Na otázky, v čom vidia jeho prínos a aké majú na ústav väzby, odpovedajú filmový publicista a historik Richard Blech, filmový publicista a kritik Pavel Branko, režisér a scenárista Eduard Grečner, režisér a scenárista Dušan Hanák, režisér a scenárista Juraj Lehotský, režisér, scenárista a predseda Rady Audiovizuálneho fondu Miloslav Luther, dramaturg, scenárista Albert Marenčin, filmový kritik a riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák, scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová, režisér a scenárista Dušan Trančík, dramaturg Rudolf Urc a filmový historik Štefan Vraštiak.

Číslo uzatvára svojím príspevkom Michal Bregant, generálny riaditeľ Národného filmového archívu Praha, ktorý sprostredkúva názor na SFÚ v rubrike Pohľad zvonka. Špeciálne vydanie mesačníka Film.sk k 55. výročiu Slovenského filmového ústavu vyšlo ako súčasť novembrového vydania Film.sk 11/2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok