Starnutie môžete mať pod kontrolou. Aké jedlo vám v tom pomôže?

TA3 ČTK
18.11.2018 09:57

Ak je strava zdravá a vyvážená, prekypuje tanier antioxidantmi a je prvým ochranným štítom nielen proti starnutiu pleti, ale aj celého tela.

Starnutie môžete mať pod kontrolou. Aké jedlo vám v tom pomôže?
ČTK

Nenahraditeľné antioxidanty

Nech je jedlo tvojim liekom, povedal už Hippokrates. Správna výživa znamená energiu, ideálnu hmotnosť, dobrú náladu, schopnosť tela brániť sa infekciám a prispieva aj k udržaniu kvality pleti. Samozrejme, nie sme všetci rovnakí a známky času čiastočne závisia aj od genetickej výbavy. Životný štýl však tiež priamo ovplyvňuje proces starnutia.

Antioxidanty sú spojencom mladosti. Dávajme prednosť jedlám, ktoré ich obsahujú. Práve antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, látkam, ktoré sú prítomné v organizme a prispievajú k starnutiu buniek. Konzumujme dostatok vitamínu E. Ten sa nachádza v orechoch. Dávajme prednosť rastlinným olejom, celozrnným potravinám, tučným rybám, ale aj semienkam slnečnice, ktoré sú vynikajúcou zbraňou proti starnutiu pleti.

Zdroje vitamínov A, B a C

Dôležité je prijímať i dostatok vitamínu A, ktorý sa okrem iného podieľa na správnej elasticite pleti. Jeho hlavnými zdrojmi sú vajíčka a mliečne výrobky. Vitamín A zároveň obsahuje beta karotén, antioxidant prítomný v zelenine ako cuketa, tekvica, repa alebo mrkva.

Ďalšími zdrojmi antioxidantov, vitamínov B5 a B8, ktoré napomáhajú hydratácii pleti, sú mäso, vaječný žĺtok, huby, strukoviny, celozrnné potraviny a, samozrejme, ovocie a zelenina. Vitamín B8 sa skrýva v kuracom mäse, ovocí a zelenine.

Pokiaľ ide o vitamín C, ktorý naviac pôsobí proti únave a vyzbrojuje telo proti infekciám, podieľa sa aj na dobrej kondícii buniek. Nájdeme ho v ovocí na čele s mandarínkami, citrónmi a pomarančami, v kiwi, v jablkách a hruškách.

Dôležité stopové prvky

Na dobré fungovanie organizmu sú potrebné stopové prvky. Podieľajú sa na štruktúre buniek a tkanív a bojujú najmä proti oxidačnému stresu. Dôležitý je selén, ktorý nájdeme v cesnaku, cibuli, kapuste, rybách, strukovinách a vo vajíčkach. Meď je prítomná v hubách, morských plodoch, v pšenici a v ovse, sóji a korení. Zinok je obsiahnutý v morských plodoch, rybách, v červenom mäse a vo vajíčkach. Horčík nájdeme v orechoch, celozrnnej pšenici, v ananáse aj v ryži.

Pre bunky sú dôležité aj esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú považované za "dobrý tuk". Omega 3 a 6 kyseliny sú nenahraditeľné, lebo si ich telo nedokáže vyrobiť samo. Prispievajú k fungovaniu mozgu, predovšetkým neurónov, ale udržujú aj hydratáciu pleti. Zdrojom omega 3 kyselín sú mastné ryby ako tuniak, losos, sardinky, makrela či sleď, ale aj rastlinné oleje.

Omega 6 nájdeme v arašidovom oleji či v oleji z vínnych strapcov. Musíme si dávať pozor na to, že oba tieto typy omega kyselín pôsobia opačne. Aby sme naplno využili ich účinok, ich prísun musí byť vyvážený, aby sa navzájom nerušili. Najlepšiu rovnováhu zaisťuje orechový olej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok