Organizátorov pochodov mali sledovať. My sme to neboli, tvrdí SIS

TA3 TASR SITA
16.11.2018 10:42

Slovenská informačná služba podľa jej riaditeľa Antona Šafárika nesledovala a nemonitorovala organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Ako povedal Šafárik pre novinárov po tom, čo informoval aj členov parlamentného výboru na kontrolu SIS, služba bežne nepodáva informácie a podľa zákona informuje len adresátov.

Šeliga: Nič zlé sme neurobili

Napriek tomu, keďže v sobotu je 17. november, čo je pre neho veľký deň, odpovedal na otázky novinárov. „SIS za môjho vedenia sa nikdy nezúčastnila na veciach, ktoré boli medializované, že boli sledovaní a monitorovaní organizátori protestov po mítingoch, ktoré začali po strašnej udalosti, vražde Janka Kuciaka a jeho snúbenice. Ako riaditeľ i všetci príslušníci SIS sa od toho dištancujeme. Pokiaľ budem riaditeľ, k takýmto stupídnym záležitostiam by SIS neprikročila,“ vyhlásil Šafárik. Zároveň odmietol komentovať, odkiaľ mal Robert Fico informácie, keď povedal, že vie, s kým sa organizátori stretávali. Šafárik nevie, či mohol organizátorov monitorovať policajný zbor.

O podozreniach z monitorovania hovorili samotní organizátori pochodov Za slušné Slovensko. Juraj Šeliga na tlačovej konferencii tento týždeň uviedol, že mali byť údajne sledovaní bezpečnostnými zložkami štátu. "Nerozumieme, aký je na to legálny dôvod. Nič zlé sme nerobili," povedal. Považujú to za zastrašovanie a šikanu.

Grendel je s odpoveďami spokojný

Predseda výboru Gábor Grendel bol s odpoveďami Šafárika spokojný. „Výbor nebol uznášaniaschopný, keďže sa ôsmi členovia z trinástich ospravedlnili pre zahraničnú cestu, zdravotné problémy a iné pracovné povinnosti. Napriek tomu riaditeľ poskytol poslancom informácie. Jednoznačne vylúčil, že by SIS monitorovala organizátorov protestov,“ uviedol novinárom.

Odpoveď Šafárika bola podľa Grendela jednoznačná a v tom zmysle ho uspokojila. „Doterajšie skúsenosti s vedením SIS sú pre mňa také, že jeho dnešné vysvetlenie je dôveryhodné,“ zdôraznil. Podľa neho ale ak nejaký verejný činiteľ povie, že „my vieme, s kým sa organizátori stretávali“, tak to vyvoláva podozrenie, že tí organizátori boli sledovaní. Podľa zákona môžu takéto sledovanie vykonávať len štátne orgány.

„Náš výbor bol kompetentný preveriť SIS, tá jednoznačne vylúčila, že by sa to stalo. Či sa na tom podieľali iné štátne orgány, to náš výbor zisťovať nevie, alebo to môže zisťovať iný výbor. Alebo je ďalšia možnosť, že dochádzalo k súkromnému sledovaniu týchto osôb, ako to bolo u novinárov pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Aj jedna aj druhá verzia by bola mimoriadne znepokojujúca,“ vyhlásil Grendel.

Zároveň dúfa, že poslanec Fico iba táral. Grendel avizoval, že sa poslanci budú pýtať na brannobezpečnostnom výbore policajného prezidenta a ministerky vnútra na tieto veci.

Ficove výroky nekomentoval

Člena výboru, poslanca Smeru-SD Vladimíra Matejičku mrzí, že vťahujú SIS do politických hier. „Služba je apolitická. Koná vždy, keď sa koná proti ústavnému zriadeniu republiky, bezpečnosti občanov a je jedno, kto je vtedy vo vláde,“ povedal.

Šafárikove odpovede Matejičku uspokojili. Ficove výroky nekomentuje, podľa neho nepovedal Fico nič také, prečo by SIS mala poslancov informovať. Fico podľa neho vychádzal z dostupných informácií v novinách. Matejička zároveň upozornil, že na rokovanie výboru neprišli poslanci koalície, ale ani opozície.

Podľa predsedu ĽS NS Mariána Kotlebu, ktorý je tiež členom výboru, dnešný výbor treba vnímať v dvoch rovinách. „Jedna je tá, že riaditeľ SIS naozaj poprel to, že by monitorovali zhromaždenia za takzvané slušné Slovensko. Druhá rovina je tá, že osem poslancov neprišlo, teda výbor sa nekonal. Tí, čo prišli, boli spokojní, až na poslanca Jána Marosza (OĽaNO), ktorý je známy tým, že natáča na mobil ľudí v reštaurácii,“ povedal Kotleba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok