Opozícia žiadala schôdzu o odvolávaní Danka, SNS návrh podporí

TA3 TASR SITA
15.11.2018 18:17

Slovenská národná strana podporí otvorenie schôdze Národnej rady, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť odvolať predsedu parlamentu Andreja Danka. Šéf snemovne chce, aby mu bola prejavená dôvera alebo nedôvera, a to ako predsedovi parlamentu aj koaličnému partnerovi. Danko to povedal na brífingu v parlamente.

Dôvera je naštrbená

Zopakoval, že svoju funkciu získal len vďaka dôvere voličov SNS a koaličných partnerov. Keďže dnes je táto dôvera naštrbená aj v koalícii, na najbližšej schôdzi sa bude o ňu uchádzať. Predseda parlamentu čelí obvineniam z plagiátorstva svojej rigoróznej práce.

"Bez dôvery koaličných partnerov sa pracovať nedá. Slovenská národná strana podporí otvorenie schôdze Národnej rady, ktoré plánuje zvolať opozícia s cieľom odvolať ma z funkcie. Vyzvem aj koaličných partnerov, aby hlasovali za schválenie programu," povedal Danko. Podľa jeho slov nemôže novinový článok znamenať odsúdenie, aj preto chce počkať na závery odbornej komisie, ktorá má preskúmať aj jeho rigoróznu prácu. Výsledky majú byť známe 11. januára budúceho roka.

Čelí podozreniam z plagiátorstva

"Chcem zopakovať, že svoju prácu som vypracoval s najlepším vedomím a svedomím, podľa vtedajších pravidiel. Rozhodnutie môžu stále vynášať iba súdy, alebo odborné komisie," doplnil. Podľa stanoviska koaličnej strany Most-Híd má Danko prijať osobné rozhodnutie.

Smer-SD uviedol, že je legitímny predseda Národnej rady, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb. Predseda parlamentu čelí podozreniam, že jeho rigorózna práca z roku 2000 je plagiátom. Informoval o tom spravodajský portál Denník N. Presný termín mimoriadnej schôdze parlamentu ešte nie je známy.

Nicholsonová reaguje

Plán predsedu Andreja Danka je jasný - vyvolať koaličnú krízu, vydierať Most-Híd, ktorý sa už nikdy nemusí ocitnúť v slovenskom parlamente a na mimoriadnej schôdzi sa nechať potvrdiť vo funkcii predsedu NR SR. Na dnešné Dankovo vyhlásenie tak reagovala podpredsedníčka a poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová na svojom facebooku.

Danko podľa Nicholsonovej ukázal, ako vyzerá politický suterén, ktorý v politických dejinách Slovenska nemá obdobu. "Môže sa pokúsiť mocensky ovplyvniť závery komisie UMB, ktorá má preskúmať jeho rigoróznu prácu," napísala Nicholsonová.

Koaličný Most-Híd sa k vzniknutej situácii podľa hovorkyne Kláry Debnár vyjadril, že o ďalšom postupe bude informovať v "primeranom čase". Danko tvrdí, že sa k svojej rigoróznej práci vyjadrí až potom, čo stanovisko zaujme aj komisia na UMB.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok