Z vraždy novinára obvinili päť mužov, prokurátor žiada trest smrti

TA3
15.11.2018 16:58

Saudskoarabský generálny prokurátor žiada trest smrti pre päť osôb obvinených z vraždy novinára Džamála Chášakdžího. Prokuratúra potvrdila, že žurnalistu začiatkom októbra zabili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule smrtiacou injekciou. Jeho telo následne rozrezali a vyniesli z budovy.

Obvineniu čelí aj dôverník princa

Prokurátorov hovorca krátko po zverejnení vyhlásenia na tlačovej konferencii v Rijáde uviedol, že novinárovi vrahovia spustili plány na novinárovo zabitie 29. septembra - tri dni predtým, ako ho na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili. Vrahovia ho v budove konzulátu údajne nadrogovali a zabili, potom rozštvrtili jeho telo a ostatky dali miestnemu spolupracovníkovi, aby sa ich zbavil. V súvislosti s prípadom je vo väzbe 21 ľudí, z toho 11 obvinili a čaká ich súdny proces.

Podľa prokurátorov je najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý stojí za vraždou, bývalý námestník saudskoarabskej tajnej služby Ahmad al-Asírí, ktorého prepustili po nátlaku z Turecka a sveta. Dôverník korunného princa Muhammada bin Salmána čelí obvineniam, ktoré zahŕňajú aj nariadenie núteného návratu Chášakdžího do Saudskej Arábie. Al-Asírí považoval podľa prokurátorov novinára za hrozbu pre jeho prácu a preto, že ho údajne podporovali skupiny a krajiny nepriateľské voči kráľovstvu. Al-Mudžib ho však neobvinil z objednávky vraždy, čím ďalej dištancoval vrahov od vnútorného kruhu ľudí korunného princa.

Prípad stále nie je jasný

Chášukdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zmizol 2. októbra, keď si šiel do budovy konzulátu vyzdvihnúť dokumenty potrebné na svadbu s jeho tureckou snúbenicou. Jeho ostatky sa nenašli. Saudská Arábia potvrdila turecké tvrdenia, že z kráľovstva do Istanbulu priletelo 15-členné vražedné komando a to zabilo Chášakdžího.

Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua bolo oznámenie saudskoarabských prokurátorov nedostatočné. "Chcem povedať, že niektoré z týchto vysvetlení nepovažujeme za uspokojivé," povedal šéf tureckej diplomacie s tým, že je potrebné, aby odhalili objednávateľov vraždy. "Tento proces nemôže byť takto uzavretý," uviedol. Trval tiež na tom, aby podozrivých, ktorých zadržali v Saudskej Arábii, súdili v Turecku a pripomenul, že saudskoarabskí prokurátori tiež neodhalili, kde sú Chášakdžího ostatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok