Medzi ženskou a mužskou sexuálnou túžbou sú rozdiely. Aké?

TA3 TASR
17.11.2018 20:02

Definícia "normálnej" sexuálnej túžby je problematická. Štúdií týkajúcich sa jej straty či neprítomnosti nájdeme mnoho. Otázky však ostávajú: prečo sexuálnu túžbu niekto má a niekto nie? Prečo existujú rozdiely medzi mužmi a ženami?

Medzi ženskou a mužskou sexuálnou túžbou sú rozdiely. Aké?
ČTK

Bez citov alebo s citmi

Intenzita túžby žien je zrejme menej silná než tá mužská, píše francúzsky denník Le Figaro. Vytvára sa tak predstava muža, ktorý je vždy pripravený k sexuálnej aktivite a ženy, pri ktorej je to zložitejšie. Žena najprv musí mať pocit, že je žiaduca, teda túži po túžbe druhého. Sexuálne uspokojenie žien je spojené s citmi, intimitou a komunikáciou s partnerom. Žena potrebuje city, zatiaľ čo muž má často potrebu sexu oddelenú od citov.

zena-muz-obtazovanie-1140px-ctk_7f000001-6fce-2d7a.jpg

Trvalá úroveň testosterónu u muža, ktorý nie je tak ako žena závislý na cyklickom prísune hormónov zodpovedných za sexuálnu túžbu, môže vysvetľovať relatívnu trvalosť mužskej túžby: úroveň testosterónu sa len veľmi postupne znižuje s vekom. Muži vylučujú 20-krát viac testosterónu než ženy. Ženy pritom prekonávajú rôzne obdobia ako tehotenstvo, kojenie, menštruácia.

Reaktívna túžba žien

Dnes sa u žien hovorí o "reaktívnej túžbe" a o "faktoroch vnímavosti". Žena má základnú, spontánnu túžbu, ktorá je indikátorom citovej vrelosti a reaktívnu túžbu, ktorá prichádza ako odpoveď na sexuálnu stimuláciu. Citový záujem ženy je reakciou na stimuláciu zodpovedajúcu jej očakávaniu a osobnej vnímavosti.

Svoju rolu v emotívnom a psychosociálnom živote hrajú aj neurotransmitery. Reagujú na stimuly, ktoré už mali v živote jednotlivca nejaký význam. Každá udalosť je začlenená do zón, ktoré sa aktivujú alebo znehybnia podľa situácie. Sexuálna túžba tak osciluje medzi vzrušením a znehybnením, ako váha, ktorá sa vychyľuje raz pozitívne, raz negatívne.

Traumy a predsudky

Sexuálna túžba je osobnou a jedinečnou skúsenosťou. Môžeme však uviesť faktory, ktoré uľahčujú alebo blokujú mechanizmy ženskej túžby. Sú to postoje a zákazy rodičov týkajúce sa sexuality, prikázania náboženstiev, ktorých porušenie spôsobuje pocity viny, mýty a iracionálny strach z masturbácie a z niektorých polôh a praktík alebo aj predstavy, že žena má telo, ktoré nezodpovedá kultúrnym ideálom.

Niektoré obdobia sú zvlášť riskantné. Dospievanie, tehotenstvo, menopauza. Traumatizujúce sexuálne skúsenosti či zneužívanie môžu znamenať zníženie sexuálnej túžby alebo môžu viesť až k averzii.

Taktiež je potrebné vziať do úvahy osobnostné charakteristiky, prípadne užívanie liekov, ktoré môžu ovplyvniť sexuálne zdravie. Všetky štúdie pritom ukazujú súvislosť medzi ženskou sexuálnou túžbou a funkčnosťou či nefunkčnosťou páru.

Témy: Le Figaro
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok