Vyšetrujú to tretíkrát, zákon som neporušil, tvrdí Kiska po zásahu

TA3 TASR
15.11.2018 10:57

Polícia si len robí svoju prácu, z tohto pohľadu je minulotýždňový postup NAKA v poriadku, uviedol prezident Andrej Kiska k postupu NAKA, ktorá mala 7. novembra zasiahnuť vo firme Kiskovcov a zaistiť im účtovníctvo. Ako však uviedol, vyvoláva to v ňom viacero otázok, keďže polícia skúma nadmerné odpočty DPH už tretíkrát a dvakrát vyšetrovanie uzavrela s tým, že nedošlo k porušeniu zákona.

Prezreli tisíce strán, vypočuli množstvo ľudí

"Prvýkrát krajská kriminálka Prešov v roku 2015 - major Mižanin. Neskôr prípad vyšetrovala a zastavila NAKA, vyšetrovateľka Kováčová. Prípad uzavrela rovnako - trestný čin sa nestal. Vypočuli pritom množstvo ľudí, prezreli tisíce strán účtovníctva. Všetky daňové kontroly sú riadne ukončené. Ministerstvo financií už v roku 2014 uzavrelo kontrolu mojej volebnej kampane s tým, že nenašlo žiadne pochybenia," uviedol prezident prostredníctvom svojho hovorcu.

"Napriek tomu začína NAKA vyšetrovať znova, tretí raz. Osobne zaistila účtovníctvo, skopírovala disky počítačov a tretí vyšetrovateľ pán Hrušovský bude všetko preverovať znova. Ten istý prípad, tie isté dokumenty, ktoré už všetci kontrolovali,“ uvádza sa v reakcii prezidenta.

Prokuratúra: V žiadnom prípade nešlo o raziu

K prípadu sa vyjadrila aj prešovská krajská prokuratúra. "Z informácií medializovaných už v minulosti je známe, že od  mesiaca január 2018 je vedené trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania daňovej trestnej činnosti osobami konajúcimi v mene spoločnosti KTAG, s.r.o. Poprad. Vyšetrovacie úkony vykonané  vyšetrovateľom v spoločnosti KTAG, s.r.o. Poprad 7. a 8. novembra 2018 nemožno v žiadnom prípadne nazvať raziou. Jeden vyšetrovateľ v súčinnosti so znalcom z odboru elektrotechniky vykonal štandardným spôsobom jeden zaisťovací úkon – zaistenie účtovníctva za príslušné obdobie v listinnej a elektronickej podobe bez fyzického zaistenia výpočtovej techniky. Účtovníctvo bolo vydané konateľom spoločnosti dobrovoľne. Potreba vykonania úkonu vyplynula z aktuálnej dôkaznej situácie v predmetnej trestnej veci," uviedla prokuratúra v stanovisku.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zasahovali vo firme KTAG, ktorej spoločníkmi sú prezident Andrej Kiska a jeho brat Jaroslav Kiska. V prípade tejto firmy polícia skúma nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty. Policajti mali podľa informácií týždenníka Plus 7 Dní u Kiskovcov zaistiť účtovníctvo a počítače. "Akcia s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s daňovým priznaním obchodnej spoločnosti, ktorá si mala neoprávnene uplatniť nadmerný odpočet DPH za mesiace apríl 2014, jún a november 2013, kde v januári tohto roku začal vyšetrovateľ finančnej polície trestné stíhanie vo veci podozrenia zo zločinu daňového podvodu," píše týždenník.

Celková suma vratky DPH je 146.000 eur a týka sa nákladov na propagáciu v prezidentskej volebnej kampani. Polícia začala trestné stíhanie vo veci v januári. Týždenník poukazuje aj na fakt, že v čase, keď polícia zasahovala vo firma KTAG, poslal súd za mreže podnikateľa Ladislava B. Ten sa však voči rozsudku odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok