Pre nesúhlas s dohodou o brexite končí už druhý britský minister

TA3 TASR ČTK
15.11.2018 10:33

Na svoju funkciu po britskom ministrovi pre Severné Írsko rezignoval aj minister pre brexit Dominic Raab. Rozhodnutie zdôvodnil nesúhlasom s návrhom dohody o odchode Británie z Európskej únie. Regulačné opatrenie pre Severné Írsko považuje Raab za ohrozenie územnej celistvosti Spojeného kráľovstva.

Ak sa "nič mimoriadne nestane", mimoriadny samit EÚ o brexite sa bude konať v nedeľu 25. novembra, oznámil na druhej strane Lamanšského prielivu predseda Európskej rady Donald Tusk. Lídri 28 krajín Únie sa na samite v Bruseli stretnú 25. novembra o 09.30 h. Dovtedy budú mať jednotlivé členské štáty čas, aby 585-stranovú predbežnú dohodu o brexite analyzovali.

Zo svojej funkcie odstúpila britská ministerka práce Esther McVeyová. Krátko nato sa k nej pridala aj štátna tajomníčka ministerstva pre brexit Suella Bravermanová, informovala spravodajská televízia Sky News. McVeyová na Twitteri uviedla, že svoju rezignáciu oznámila listom premiérke Therese Mayovej.

McVeyová svoje rozhodnutie opustiť Mayovej kabinet zdôvodnila tým, že predbežná dohoda o odchode Británie z EÚ, ktorú schválila väčšina ministrov britskej vlády, "nezodpovedá duchu referenda o brexite" z júna 2016. V súvislosti s predbežnou dohodou o odchode Británie z EÚ už vo štvrtok rezignovali britský minister pre brexit Dominic Raab a štátny tajomník ministerstva pre Severné Írsko Shailesh Vara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok