Ustanovenia zákona o prevode pôdy sú protiústavné, rozhodol ÚS

TA3 TASR
14.11.2018 20:57

Časti zákona o nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskemu pozemku sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR.

Zákon z roku 2014 sprísnil podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. K protiústavným patria podľa rozhodnutia pléna ÚS paragrafy o postupe pri prevode, zverejnení ponuky prevodu a overení a preukázaní podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Právnu normu napadla na ÚS skupina 40 opozičných poslancov. Tí navrhovali vyhlásiť celý zákon za protiústavný. V podaní mu vyčítali, že popiera princípy právneho štátu, predovšetkým princíp právnej istoty, a že súčasne nerešpektuje základné právo vlastniť majetok a právo užívať svoj majetok, ktorého súčasťou je aj právo nakladať so svojim majetkom.

Zákon bol prijatý ešte za ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Cieľom  malo byť zamedziť špekulatívnym nákupom pôdy. Jeden z kritikov, vtedajší nezaradený poslanec Martin Chren konštatoval, že zákon obmedzuje možnosť slovenských občanov predávať poľnohospodársku pôdu. "Pri predaji musia absolvovať byrokraticky náročné úkony a uprednostniť existujúcich farmárov zo svojho okolia," vyhlásil. Verdikt ÚS padol na neverejnom zasadnutí pléna. K bodu výroku rozhodnutia o protiústavnosti častí zákona pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Ivetta Macejková, Milan Ľalík a Peter Brňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok