V Tatrách sa stretli ministri obrany V4, rokovali o spolupráci

TA3 SITA
14.11.2018 18:57

V Tatranskej Lomnici sa začalo oficiálne dvojdňové zasadnutie ministrov obrany krajín Visegrádskej skupiny. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, ide o prvé zasadnutie v tomto formáte počas aktuálneho slovenského predsedníctva vo V4. Svoje stretnutie začali ministri podvečer diskusiou o iniciatívach regionálnej obrannej spolupráce.

"Heslom slovenského predsedníctva je „Dynamický Vyšehrad pre Európu“. V oblasti obrany má špeciálny význam, pretože je dôležité, aby sme bezpečnostným výzvam čelili jednotne a v reakciách postupovali spoločne. V rámci nášho predsedníctva preto pokračujeme v nastavenom trende aktívnej spolupráce v súlade s Dlhodobou víziou V4 v oblasti prehlbovania obrannej spolupráce," povedal minister obrany Peter Gajdoš s tým, že tento formát štáty V4 považujú za efektívny nástroj presadzovania spoločných pozícií smerom k aktuálnym obranno-bezpečnostným iniciatívam EÚ a aktuálnym otázkam na pôde Severoatlantickej aliancie.Podľa vlastných slov Gajdoš s partnermi hovoril predovšetkým o vzájomnej regionálnej spolupráci v oblasti rozvoja obranných spôsobilostí, ich potenciálneho spoločného obstarávania ako aj o podpore obranného priemyslu krajín V4.

Ministri zároveň zhodnotili aktuálny stav prípravy spoločnej skupiny V4 v rámci Bojovej skupiny EÚ, ktorá bude pre potreby EÚ v pohotovosti v druhom polroku 2019, teda bezprostredne po ukončení slovenského predsedníctva vo V4, ako aj Spoločného veliteľstva podpornej logistickej skupiny krajín V4. Krajiny V4 podľa rezortu obrany rozvíjajú vzájomnú spoluprácu aj v oblasti vojenského vzdelávania, výcviku a cvičení. V tejto súvislosti v utorok vo Varšave podpísali Memorandum o porozumení so zámerom podporiť iniciatívy profesionálneho vojenského vzdelávania V4. Dnes zase bola v Pezinku zakončená Konferencia pre synchronizáciu výcviku, cvičení a vzdelávania V4. Úplnou novinkou je podľa ministerstva obrany Konferencia vojenského zdravotníctva krajín V4 - VIMIMED 2019, ktorá sa na Slovensku uskutoční 4. až 6. februára 2019.

Oficiálny pracovný program ministrov bude pokračovať vo štvrtok, pričom medzi hlavné témy bude patriť najmä koordinácia postupov pred blížiacim sa budúco-týždňovým zasadnutím rady pre zahraničné záležitosti EÚ vo formáte ministrov obrany v Bruseli, najmä s dôrazom na aktuálne obranno-bezpečnostné iniciatívy EÚ a zhodnotenie júlového samitu NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok