Kočner čelí ďalšiemu obvineniu, ide o golf na južnom Slovensku

TA3 SITA
14.11.2018 14:06

Podnikateľa Mariana Kočnera tento týždeň obvinili z trestného činu poškodzovania veriteľa, údajne to potvrdili zdroje z orgánov činných v trestnom konaní.

Kočner čelí ďalšiemu obvineniu, ide o golf na južnom Slovensku
TASR/Jakub Kotian

Spleť schránkových firiem v exotike

Informoval o tom Denník N, podľa ktorého polícia nechcela prípad komentovať „vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, a taktiež, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania“. Podnikateľ podľa denníka v tomto prípade kúpil pohľadávku Tatra banky voči majiteľom golfového areálu v Báči v okrese Dunajská Streda, následne vyrobil ďalšiu obrovskú fiktívnu pohľadávku a pomocou spleti schránkových firiem na Malte alebo v Karibiku ovládol v dražbe celý majetok firmy tak, aby ostatní veritelia nedostali ani euro.

"Škoda, ktorú spôsobil súkromným osobám, spoločnostiam aj štátu, je približne 7,5 milióna eur. Z toho škoda pre štát je približne štyri milióny eur," informuje denník.

Golfový areál v Báči pritom stavali viacerí developeri združení vo firme Welten. "Na celý projekt, ktorý zahŕňal aj výstavbu rodinných domov, požičala Tatra banka približne 4,5 milióna eur. V roku 2011 sa banka rozhodla z nejasných dôvodov vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru a pohľadávku za 2,7 miliónov eur predať," píše denník s tým, že pohľadávku kúpila Kočnerova firma. Inkasný servis a zaplatila za ňu 1,7 milióna eur. Práve v tom čase štát vyplatil podnikateľovi vratky DPH za viac ako dva milióny eur v kauze prevodov nehnuteľností na Donovaloch.

Pohľadávka za štátne peniaze

Podľa denníka tak existuje podozrenie, že Kočner na kúpu pohľadávky použil peniaze, ktoré si vypýtal od štátu. "Pohľadávka, ktorú kúpil, bola zabezpečená dvoma spôsobmi – záložným právom na nehnuteľnosti v areáli klubu a samotnou firmou," uvádza denník s tým, že nasledovali transakcie medzi viacerými navzájom spriaznenými firmami, v ktorých vystupovali napríklad Jana Š., ktorá je už spolu s Kočnerom tiež obvinená, alebo jeho zať z Malty, s ktorým sa neskôr jeho dcéra rozviedla, či Štefan Ágh, ktorý je s podnikateľom už od času, keď chcel v roku 1998 ovládnuť televíziu Markíza.

Spriaznená firma Exton neskôr podľa denníka iniciovala dražbu areálu. Do tej sa prihlásila nielen s reálnou pohľadávkou, ktorú jej časom postúpil Kočner, ale aj s fiktívnou pohľadávkou vo výške približne 21 miliónov eur.

Celý areál následne kúpila ďalšia Kočnerovi blízka schránka z Malty za 25 miliónov a neskôr, dva mesiace po dražbe, to za 100-tisíc eur predala podnikateľovi. Ten tak podľa denníka ovládol majetok za približne 10 miliónov eur len za 1,7 milióna eur, aj to s podozrením, že neplatil vlastnými peniazmi, ale štátnymi, a ostatní veritelia nedostali nič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok