Muža, ktorý bol pri únose prezidentovho syna, v Afrike prepustili

TA3 SITA TASR
14.11.2018 10:55

Bývalý siskár Ľuboš Kosík, ktorý bol aj podľa vlastných slov účastníkom únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováča v 90. rokoch, sa dostal z väzenia v africkom Mali. Potvrdil to pre Sme. Kosíkovi v rovnakom čase slovenský Špecializovaný trestný súd zvýšil trest, ktorý si má odpykať u nás.

Kosíka prepustili po dvoch rokoch v africkom väzení. ŠTS na Slovensku v roku 2015 rozhodol o jeho vine v prípade falšovania zmeniek a uložil mu 14 rokov väzenia v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Kosík však odišiel za hranice. Okrem toho mu bol uložený aj finančný trest vo výške 100.000 eur, ktorý nezaplatil, čo bolo aj predmetom pondelkového pojednávania.

V auguste 2016 bol na Kosíka vydaný európsky zatykač. Zadržala ho polícia v africkom Mali, kde by mal byť vo väzbe. Ministerstvo spravodlivosti zatiaľ neeviduje v tomto prípade žiadne nové skutočnosti, uviedla Alexandra Szakálová z tlačového oddelenia ministerstva na otázku, či slovenské úrady majú nejaké nové informácie o prípadnom vydaní Kosíka z afrického Mali na Slovensko.

Bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby sa mal v roku 1995 podieľať aj na únose Michala Kováča mladšieho. Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota. V januári 2018 Kosík tvrdil, že chce vypovedať v tejto kauze a že únos riadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok