PR správa

Každý občan má rovnakú hodnotu vrátane prezidenta republiky

PR
12.11.2018 13:12

Jedným z najväčších prekvapení na našej politickej scéne v roku 2018 bolo, že aj Béla Bugár oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenskej republiky. A to nie celkom bez šancí, aspoň podľa prvých výsledkov prieskumu.

Každý občan má rovnakú hodnotu vrátane prezidenta republiky
PR

Ako kandidát na post prezidenta často hovoríte o tom, že by ste chceli byť prezidentom všetkých občanov. Čo tým myslíte?

Práve súčasný prezident sa nedávno vyjadril, že len hlúpy človek nemení názory, keď sa menia okolnosti. To môže byť v mnohých prípadoch pravda, sú však veci, na ktoré človek svoj názor nikdy nezmení. Pre mňa takouto základnou myšlienkou je občiansky princíp. Som totiž presvedčený, že len vtedy môžeme mať pocit, že žijeme v dobrej krajine, keď všetci máme zaručené rovnaké práva a rovnaké zaobchádzanie. Maďari, Slováci a vôbec každý. K tomu patria, samozrejme, aj rovnaké povinnosti. Dobre fungujúca krajina nemôže byť podľa mňa postavená na inom základe a dobrý prezident republiky sa nemôže pozerať na občanov inak ako na rovnoprávnych.

Čo to znamená v praxi? Ako môže byť stelesnením tejto zásady prezident republiky?

Pozrite sa, namiesto teoretickej odpovede radšej uvediem príklad. Dlhé roky sedím v parlamente a viem, aké ťažké je v prípade mnohých zákonov nájsť správny kompromis. Cez koľko rúk prejde každý návrh, kým z toho bude zákon, a koľko vecí sa v návrhu mení počas tohto procesu. Kým dôjde k hlasovaniu, väčšina poslancov sa sústredí už len na body, o ktorých prebieha v parlamente rozprava. Prezident republiky vstupuje na scénu až po schválení zákona. Úlohou prezidenta a jeho tímu je overiť si, či poslancom niečo neuniklo. Či neboli porušené práva niektorých skupín obyvateľstva, či sme niekomu neublížili. Prezident republiky sa nemôže pozerať len na záujmy tých-ktorých skupín, musí zastupovať záujmy všetkých občanov. Práve tým je rola prezidenta špecifická.

Občiansky princíp je dôvodom, že sa uchádzate o post prezidenta aj napriek tomu, že ste Maďar?

Jednu vec by som chcel hneď na začiatku spresniť. Nomináciu na funkciu prezidenta som neprijal napriek tomu, že som Maďar, ale spolu s tým. Áno, som kandidát maďarskej národnosti, ale spoločnosť na Slovensku je podľa mňa dosť zrelá na to, aby to už nebolo prvoradou témou. Ktokoľvek, kto sleduje politiku, môže poznať moju dlhoročnú prácu ako predsedu strany a parlamentného politika alebo aj prostredníctvom osobných stretnutí. Každý vie, aké hodnoty vyznávam, za ktorými si vždy stojím.

Otázka rovnakých práv je mnohým známa. Čo však myslíte pod rovnakými povinnosťami?

Viem, že kandidáti zvyčajne rozprávajú o svojich sľuboch a pozitívnych veciach, ja sa však nebojím otvárať ani túto tému. Som presvedčený, že ľudia musia vedieť, že k rovnakým právam patria aj rovnaké povinnosti. Že pravidlá musia platiť rovnako pre väčšinové, ako aj menšinové obyvateľstvo. Naše zákony totiž majú len takú hodnotu, v akej miere dokážeme zabezpečiť ich dodržiavanie.

Čo považujete za svoj najdôležitejší cieľ v súvislosti s občianskym princípom?

Potrebujeme takého prezidenta, ktorý chápe a vie, že Slovensko je pestrofarebná krajina, ktorá môže dobre fungovať len za predpokladu, že dokážeme nájsť spoločnú reč medzi jednotlivými skupinami. Medzi Maďarmi, Slovákmi, Rómami, Rusínmi a ďalšími. Práve preto má byť prezident tolerantný, otvorený a zodpovedný politik, ktorý je schopný zastupovať tieto hodnoty a dokáže nejednotnosť zredukovať a nie ju posilniť. Moja doterajšia práca je dôkazom toho, že tieto schopnosti mám, preto si myslím, že by som dokázal občiansky princíp úspešne zastupovať aj ako prezident republiky. 
http://www.belabugar.sk/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok