Mário bojoval za separatistov, je prvým obvineným Slovákom

TA3 TASR
12.11.2018 11:22

Pre aktívnu účasť v krvavom konflikte na východe Ukrajiny obvinili prvého Slováka, informuje polícia. Mužovi, ktorý bojuje na strane proruských separatistov, hrozí až osemročný trest. Malo by ísť o Mária Reitmana.

Hrozí mu až osem rokov

Obvineniu z účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na Ukrajine čelí prvý Slovák. Obvinenému Máriovi hrozí v prípade dokázania viny väzobný trest dva až osem rokov. Polícia o tom v pondelok informovala na sociálnej sieti.

"Obvinený Mário R. sa minimálne od júla 2015 až doposiaľ ako člen organizovaných ozbrojených skupín bojujúcich na strane proruských separatistov s použitím zbraní aktívne podieľal a ďalej aktívne podieľa počas vojny na území iného štátu na bojovej činnosti organizovaných ozbrojených skupín, a to najmä v Doneckej oblasti v regióne Donbas," uviedla polícia.

Prvý prípad obvinenia

Vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky Národnej kriminálnej agentúry obvinil Mária zo zločinu účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu. "Ide vôbec o prvý prípad, keď bolo vznesené obvinenie občanovi Slovenskej republiky za aktívnu účasť na bojoch v rámci ozbrojeného vojenského konfliktu na území Ukrajiny proti Ukrajinskej armáde," doplnila polícia.

Vyšetrovanie v tejto veci začala generálna prokuratúra a prípad v januári minulého roka po preverení všetkých informácií postúpila vyšetrovateľom z NAKA, informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová. "Prokurátor trestného odboru GP SR dňa 27. 1. 2017 rozhodol o postúpení písomností Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru SR s cieľom preverenia ich obsahu v kontexte s existenciou zákonných znakov zločinu účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok