Už žiadny škandál ako v Moldave. Polícia má dostať odevné kamery

TA3 TASR
12.11.2018 08:34

Policajti by mali dostať odevné kamery na budúci rok. V súčasnosti ministerstvo vnútra zapracúva pripomienky Úradu pre verejné obstarávanie do súťažných podmienok, informoval tlačový odbor rezortu. Prípravu podkladov ministerstvo konzultovalo s úradom viac ako rok.

Už žiadny škandál ako v Moldave. Polícia má dostať odevné kamery
TASR/AP (ilu foto)

Kultivovanejšie správanie ľudí

"Záznamové zariadenia budú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou – najmä využívania policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Budú však dôležité tiež na ochranu policajtov, keďže bývajú kritizovaní nielen pre formu zákrokov, ale napríklad aj pre nečinnosť," uviedol rezort. Skúsenosti polície podľa ministerstva potvrdzujú, že keď sú si ľudia pri zákrokoch polície vedomí, že aj ich snímajú kamery, správajú sa kultivovanejšie.

Rezort vnútra priblížil, že v tejto súvislosti sa už dávnejšie vykonávali testy v teréne. Požiadavky polície sa mali optimalizovať tak, aby bol projekt prevádzkovateľný. Vysvetlil, že výsledky testov boli potrebné práve na prípravu verejného obstarávania.

Nové technológie

Ministerstvo doplnilo, že na systémových zmenách pracuje a do práce polície postupne zapracúva nové technológie. Napríklad dnes je kamerami vybavených 780 policajných vozidiel. Snímajú priestor pred motorovým vozidlom, takže ak to bezpečnostná situácia dovoľuje, policajti, samozrejme, musia riešiť všetky prípady a komunikáciu pred motorovým vozidlom," doplnil.

Na nákup kamier vyzýval ministerku vnútra Denisu Sakovú aj expert hnutia OĽaNO na rómsku problematiku Peter Pollák. "Ak by už počas zákroku v Moldave konali policajti pod dozorom kamier, je možné, že dnes by boli na lavici obžalovaných policajti a nie Rómovia. V tejto kauze určite niekto klame. Aj v Policajnom zbore nájdeme množstvo čestných policajtov, ktorí tieto zákroky odsudzujú. Kamery nemajú slúžiť len na ochranu ľudí, voči ktorým je zásah vedený, sú aj na ochranu samotných čestných policajtov," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok