Opozícia reálne neexistuje, uviedol Fico v TA3. Beblavý vie, na čom stavať

TA3 TASR
11.11.2018 12:33

Zvolením Matúša Valla za primátora Bratislavy bol urobený zárez, na ktorom sa dá stavať. V našej diskusnej relácii V politike to vyhlásil líder strany Spolu-občianska demokracia Miroslav Beblavý, ktorá s Progresívnym Slovenskom Valla podporovala. O silnom trende nezávislých kandidátov hovoril aj šéf Smeru-SD Robert Fico.

Nový štýl politiky sa oplatí

"Vallo neponúkol hipsterčinu, ale to, čo má robiť politik v každej európskej krajine. A ľudia mu to zobrali. V čase, keď sme sa rozhodli ho podporiť, mal malú poznateľnosť. Nevideli sme však iného kandidáta, ktorý mal tak silný program a silný tím. Tak by sa to v politike malo robiť," povedal Beblavý.

Na margo výsledkov Spolu v iných častiach Slovenska poznamenal, že strana existuje len deväť mesiacov, napriek tomu má 300 poslancov zvolených len za Spolu. "Z opozície nás predbieha len KDH. Dokázali sme, že sme etablovaní po celom Slovensku," deklaroval Beblavý. Predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko v súvislosti s víťazstvom Valla poznamenal, že nový štýl politiky sa oplatí robiť. "Máme víziu o krajine, Matúš Vallo mal víziu o Bratislave. Verím, že on a jeho tím zmení Bratislavu na moderné a otvorené mesto," poznamenal.

Beblavý a Štefunko sa nevyhli ani otázke prípadného spájania ich politických subjektov. "Žiadne strany nekomunikujú tak intenzívne ako my. Je tam veľa prienikov, či už obsahových alebo osobnostných, konkrétne dohody však nie sú. Sme v blízkom vzťahu, povedal by som 'Pre Spolu'," uviedol Štefunko. Beblavý vidí prieniky najmä medzi voličmi oboch strán. "Majú podobné názory. Odlišné názory máme skôr na úrovni politikov," uzavrel.

Uspokojujúci výsledok strany Smer-SD

Ukazuje sa, že trend nezávislých kandidátov v komunálnych voľbách je veľmi jasný, ale ukazuje sa tiež, že vládna koalícia reprezentovaná Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd je jediná, ktorá má štandardné politické štruktúry, uviedol v TA3 šéf Smeru-SD Robert Fico.

"Blahoželám Andrejovi Dankovi, lebo má veľmi dobrý výsledok, ale aj Bélovi Bugárovi (Most-Híd), lebo má lepší výsledok ako SMK. Potvrdilo sa, že táto koalícia stranícky nemá alternatívu. Ukázalo sa, že opozícia reálne neexistuje, je to bublina. Jedinou reálnou opozíciou je KDH," povedal Fico.

Podľa jeho slov napriek mediálnemu lynču voči Smeru-SD táto strana dosiahla uspokojujúci výsledok. "Jasné, že sme chceli viac, ale stranícky sme voľby vyhrali, a to napriek tomu, čo sa s nami dialo. Je to teda veľmi príjemný výsledok," poznamenal s tým, že ho prekvapil napr. koniec dlhoročného primátora Nitry Jozefa Dvonča. Fico sa tiež zamyslel, či by Slovensko nemalo prejsť na český model komunálnych volieb, kde starostovia a primátori nie sú volení priamo občanmi, ale obsadzovanie týchto postov je výsledkom koaličných dohôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok