Mužovi, ktorý prominentom posielal bomby, hrozí doživotie

TA3 TASR
10.11.2018 00:24

Federálna súdna porota v newyorskej štvrti Manhattan vzniesla obvinenie voči mužovi podozrivému z toho, že koncom októbra zaslal prominentným oponentom politiky prezidenta USA Donalda Trumpa balíčky s výbušným zariadením. Ako informovala televízia ABC, obvinenie má 30 bodov. V prípade uznania viny mužovi hrozí až doživotie.

Mužovi, ktorý prominentom posielal bomby, hrozí doživotie
SITA/AP

Muž je obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia, prevozu výbušných látok medzi štátmi americkej Únie, nezákonnej prepravy výbušných zariadení poštou a ďalších deliktov. Predpokladá sa, že  muž odoslal 16 zásielok. Nebezpečné zásielky dostali Trumpovi oponenti - bývalí prezidenti USA Barack Obama a Bill Clinton, ako aj Clintonova manželka Hillary, miliardár George Soros a herec Robert de Niro.

Balík s podozrivým obsahom bol adresovaný aj bývalému riaditeľovi Ústrednej spravodajskej služby John Brennanovi (v tomto prípade zásielka prišla do spravodajskej televízie CNN sídliacej v mrakodrape Time Warner Center v New Yorku a podnietila tak niekoľkohodinovú evakuáciu), ako aj kalifornskej kongresmanke Maxine Watersovej či bývalému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi.

Zásielky obsahovali primitívne podomácky vyrobené rúrkové bomby. Žiadna z nich nevybuchla. Ich odosielateľa - Cesara Sayoca, rodáka z newyorského Brooklynu a žijúceho na Floride - sa podarilo identifikovať vďaka stopám DNA. Vznesené obvinenia sa týkajú len balíčkov zaslaných Sorosovi, De Nirovi, Clintonovej, bývalému riaditeľovi amerických tajných služieb Jamesovi Clapperovi a Johnovi Brennanovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok