Veteránov ocenili. Od konca prvej svetovej vojny ubehlo 100 rokov

TA3 TASR
8.11.2018 23:43

Vojnoví veteráni si v banskobystrickej Štátnej opere prevzali v rámci 2. ročníka slávnostného koncertu Vojenskej hudby Banská Bystrica ocenenia, ktoré im odovzdali prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl Andrej Kiska a minister obrany Peter Gajdoš.

Veteránov ocenili. Od konca prvej svetovej vojny ubehlo 100 rokov
SITA/Peter Rusko

Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany. Pamätnú medailu k 25. výročiu vzniku OS SR si z rúk ministra obrany prevzali účastníci národného boja za oslobodenie Jozef Sokol, Benjamín Strmeň a novodobí veteráni Jiří Kvasnička a Jozef Kubík.

Kiska ocenil Ďakovnou medailou prezidenta SR Jána Iľanovského, za ktorého prevzal ocenenie jeho syn, a Vladimíra Strmeňa. Prestížnu cenu si odniesli i novodobí veteráni Ľubomír Kolenčík a Katarína Gašparíková. "Oceneným vojnovým veteránom patrí naše poďakovanie a uznanie za to, čo v prospech slobody a mieru vykonali. A podujatia ako sú tie dnešné, nám poskytujú jedinečnú príležitosť odmeniť ich za službu pre našu krajinu aj takto verejne," konštatoval Gajdoš.

Ako doplnila Capáková, v súčasnosti pôsobí v zahraničných misiách a operáciách v rámci medzinárodného krízového manažmentu 475 príslušníkov OS SR, z toho 26 žien. Od vzniku Slovenskej republiky plnilo úlohy v zahraničí takmer 18.500 profesionálnych vojakov, z toho 521 žien. "Rezort obrany v súčasnosti eviduje 7686 vojnových veteránov, z toho 7559 novodobých a 127 veteránov z obdobia druhej svetovej vojny," dodala hovorkyňa ministerstva obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok