Globálny pakt o migrácii kritizovala aj SaS. Je vraj nebezpečný

TA3 TASR
8.11.2018 15:01

Globálny pakt OSN o migrácii je nebezpečný dokument a opozičná SaS je zásadne proti tomu, aby ho Slovensko podpísalo. Na tlačovej konferencii to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík s výzvou, aby dal premiér Peter Pellegrini pokyn ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi tento dokument nepodpísať.

"Zástancovia migrácie tvrdia, že migrácia tu vždy bola, je a bude. Toto je porazenecký postoj nehodný každej suverénnej vlády. Zároveň, tento výrok nie je úplný, treba ho doplniť o to, že mnohokrát sa ľudia proti migrácii bránili a často sa aj ubránili," povedal. Podľa Sulíka je totiž kľúčové, že len domáce obyvateľstvo má právo rozhodnúť, kto na jeho území bude žiť a kto nie.

"Plne rozumieme obavám občanov SR z migrácie, lebo chcú, aby krajina, v ktorej žijú, patrila ich deťom a vnúčatám. K tomuto sa hlásim, preto som proti migrácii a som zásadne proti masovej migrácii," odkázal Sulík. Na margo paktu poznamenal, že je údajne nezáväzný, ale slovo záväzok obsahuje 86-krát. "Aj keď nie je právne vymožiteľný, zakladá zvykové právo a môže slúžiť ako podklad pre právne záväzné dokumenty. Toto je tá salámová metóda," varoval.

Sulík priblížil, že podľa článku 7 globálneho paktu je to právne nezáväzný rámec spolupráce. "Ale článok 8 začína vetou, že tento globálny rámec vyjadruje náš spoločný záväzok zlepšiť spoluprácu v oblasti migrácie. Celé je to postavené na tom, že migrácia bude väčšia a my ju máme lepšie manažovať. Ani slovo o tom, že štáty majú právo sa proti migrácii brániť. V bode 16 je 23 cieľov a píše sa tam, že každý z nich obsahuje záväzok, po ktorom nasleduje celý rad opatrení a aktivít. Ak dohodu podpíšeme, vytvoríme priestor pre silný politický tlak a budeme musieť tento záväzok po politickej stránke aj naplniť," povedal s tým, že táto dohoda je tou povestnou nohou vo dverách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok