Budú priebežné výsledky, ale len niekde. Aké sú novinky volieb

TA3 SITA
8.11.2018 13:46

Štatistický úrad, ktorého údaje používame počas volieb aj v televízii TA3, oznámil, čo bude počas soboty fungovať po novom. Novinkou volieb do orgánov samosprávy obcí je napríklad priebežné informovanie o výsledkoch - ale len pri primátoroch Bratislavy a Košíc.

Informácie v 10-minútových intervaloch

Ako na tlačovej besede informoval predseda štatistického úradu Alexander Ballek, po prvý raz bude úrad priebežne zobrazovať výsledky voľby primátora hlavného mesta Bratislavy a primátora mesta Košice tak, ako budú spočítané a podpísané výsledky hlasovania z jednotlivých okrskov.

V približne 10-minútových intervaloch budú známe priebežné informácie o poradí kandidátov a počtoch hlasov. Výsledky v Bratislave sa budú postupne sčítavať zo 401 okrskov a v Košiciach zo 199 okrskov. Novinkou je aj lepšie zobrazovanie výsledkov hlasovania cez webstránku volbysr.sk pre mobilné zariadenia. V rovnakom 10-minútovom intervale budú známe aj výsledky hlasovania o starostoch obcí.

Definitívne výsledky zrejme popoludní

ŠÚ SR bude priebežné výsledky hlasovania prinášať na svojej webstránke, a to od skončenia hlasovania v sobotu v noci po 22:00. Definitívne výsledky volieb budú zverejnené bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, predpokladá sa, že najskôr v nedeľu popoludní. Rýchlosť spracovania volebných výsledkov závisí od rýchlosti spracovania hlasovania vo volebných komisiách. Voľby sú vyhlásené v 2 926 obciach, mestách a mestských častiach, na hlasovanie je vytvorených 6 021 volebných okrskov, teda volebných miestností.

Sumarizáciu výsledkov hlasovania zaistí štatistický úrad prostredníctvom 60 odborných sumarizačných útvarov na území celého Slovenska. Na spracovaní výsledkov hlasovania sa bude podieľať v noci zo soboty na nedeľu 1 062 pracovníkov ŠÚ SR. Použijú pritom 560 počítačov a 240 tlačiarní. Na spracovanie výsledkov hlasovania použije ŠÚ SR Integrovaný volebný informačný systém (IVIS).

O spracovanie výsledkov hlasovania prostredníctvom systému IVIS prejavilo záujem 1 389 obcí, miest alebo mestských častí, čo je približne 47 percent z celkového počtu 2 926 samospráv. Z tohto počtu 579 obcí využíva IVIS komplexne, teda už na spočítavanie výsledku na okrskovej obecnej, respektíve mestskej úrovni.

Druhých a tretích najskôr nespoznáme

Štatistický úrad bude priebežne zobrazovať výsledky voľby primátora hlavného mesta Bratislavy a primátora mesta Košice. Pri ostatných obciach, mestách a mestských častiach bude v noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu ráno známy výsledok voľby primátorov a starostov. Nebude známe, kto skončil na 2., 3., 4. a nižšom mieste. Zvolení poslanci zastupiteľstiev v Bratislave a v Košiciach a v ďalších samosprávach, ktoré požiadali o spracovanie výsledkov hlasovania cez systém IVIS, budú menovite aj s politickou príslušnosťou známi po oficiálnom zverejnení výsledkov štátnou volebnou komisiou. V ostatných mestách a obciach, ktoré nepožiadali ŠÚ SR o spracovanie sčítania cez IVIS, zverejní ŠÚ SR kompletné výsledky s menami a ďalšími údajmi dva – tri dni po voľbách.

Štatistický úrad preveril funkčnosť systému IVIS a bezpečnosť spracovania výsledkov hlasovania v tradičných troch skúškach. Tretia celoplošná sa uskutočnila začiatkom tohto týždňa a zúčastnili sa na nej všetci pracovníci ŠÚ SR, ktorí preverili sumarizáciu výsledkov hlasovania v rovnakých podmienkach ako počas ostrého spracovania výsledkov hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok