Senát si udržali republikáni, po rokoch však stratia Snemovňu

TA3 TASR
7.11.2018 06:11

Republikáni si v kongresových voľbách udržali kontrolu nad Senátom Spojených štátov, prídu ale o väčšinu v Snemovni reprezentantov. Tá po ôsmich rokoch pripadne demokratom. USA však zrejme čakajú patové situácie.

Zrejme získajú väčšinu kresiel

Republikáni prezidenta USA Donalda Trumpa si zrejme aj po utorkových voľbách udržia väčšinu v Senáte amerického Kongresu. Vyplýva to z prognóz, ktoré zverejnili viaceré americké televízie. Zatiaľ nie je jasné, aká veľká by mala byť republikánska väčšina v hornej komore Kongresu. Jej udržanie by však podľa televízie Fox News umožnilo Trumpovi pokračovať v transformácii amerického súdnictva a mohlo by zbrzdiť možné snahy demokratov o vyšetrovanie alebo impeachment prezidenta.

Podľa prvých prognóz výsledkov utorkových volieb opoziční demokrati zrejme po ôsmich rokoch získajú väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Podľa televízie Fox News by strata väčšiny kresiel v Snemovni bola vážnym úderom pre prezidenta Trumpa a ohrozila by realizáciu jeho legislatívnej agendy v druhej polovici jeho funkčného obdobia. Potenciálne by tiež mohla ohroziť cestu k vyšetrovaniu Trumpa, prípadne aj k jeho možnému impeachmentu.

Väčšinu mali v oboch komorách

Američania si v rámci supervolebného utorka volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich sa o znovuzvolenie uchádzalo aj 35 zo 100 senátorov. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie.

Republikáni majú v súčasnosti väčšinu v oboch komorách Kongresu. Mnohí analytici vopred predpovedali, že by Republikánska strana mohla stratiť kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale že si pravdepodobne udrží väčšinu v Senáte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok