Musíme sa pripraviť na tvrdý brexit, viac by však zabolel Londýn

TA3
6.11.2018 19:03

Slovensko sa musí pripraviť na možnosť, že Británia opustí Európsku úniu takzvaným tvrdým brexitom. Po stretnutí s hlavným vyjednávačom Únie Michelom Barnierom to povedal predseda vlády Peter Pellegrini. Premiér zároveň zopakoval, že tvrdý brexit bude viac bolieť Londýn ako zvyšok európskeho spoločenstva.

Chýba riešenie otázky hranice

Dohoda o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie stále nie je pripravená na 100 percent. Okrem iného v nej chýba riešenie otázky hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Zhodli sa na tom v utorok na pôde Úrady vlády SR v Bratislave premiér SR Peter Pellegrini a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

"Citlivou otázkou naďalej ostáva situácia dotýkajúca sa Írska a Severného Írska, pretože záujmom európskej dvadsaťsedmičky je udržanie jednotného trhu a všetkých slobôd, ktoré v rámci neho platia,"uviedol na spoločnej tlačovej konferencii Peter Pellegrini.

Londýn i Brusel sa chcú totiž vyhnúť zavedeniu kontrol na budúcej vonkajšej hranici Európskej únie medzi jej členskou krajinou Írskom a Severným Írskom, keďže sa obávajú obnovenia napätia v tejto britskej provincii, doteraz sa však nedohodli na spôsobe, ako tak urobiť.

Pracuje u nás vládna expertná skupina

Barnier na tlačovej konferencii povedal, že vyjednávanie o brexite je "veľmi negatívne" a dohoda neprinesie výhody ani jednej strane. Zdôraznil potrebu istoty ohľadom záložného riešenia - tzv. backstopu. Ten je podľa jeho slov potrebný na zabezpečenie integrity vnútorného trhu a aj bezpečnosti v Írsku. "V našom záujme je obhajovať záujmy občanov Európy - našich občanov, našich podnikov a integritu vnútorného trhu a s ním súvisiace štyri slobody, ktoré sú naším najväčším bohatstvom," dodal Barnier.

Premiér Pellegrini taktiež pripomenul, že slovenská vláda musí tiež zintenzívniť aktivity pre prípad, že by došlo k odchodu Británie z Únie bez dohody. Premiér zdôraznil najmä vplyv na priemysel, situáciu Slovákov, ktorí pracujú v Británii, a vzťahy v oblasti železničnej a leteckej dopravy medzi Európou a Britániou.

Tvrdý brexit bude pre Slovensko horší, krajina by sa s ním však vzhľadom na dobrýhospodársky vývoj a nízku hladinu nezamestnanosti mala vyrovnať, povedal Pellegrini. Na Slovensku podľa jeho slov pracuje vládna expertná skupina, ktorá analyzuje scenáre možných následkov na jednotlivé segmenty hospodárstva a na spoločnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok