Skúsené jazdenky či sťahovanie s vášňou. Poznáme najsexistickejšie reklamy

TA3 SITA
6.11.2018 11:28

Mimoriadne vysoký počet nominácií prišiel do tohto ročníka súťaže o najsexistickejšiu reklamu Sexistický kix. Do nominácie sa dostali reklamy stavebných spoločnosti, klubov, reštaurácií, ale aj veľkých firiem a dokonca aj slovenská polícia. Pozrite si, ako vyzerá tohtoročný výber.

Skúsené jazdenky či sťahovanie s vášňou. Poznáme najsexistickejšie reklamy
Reprofoto sexistickykix.sk

Doteraz najviac reklám

Mimovládna organizácia Aliancia žien - Cesta späť spustila hlasovanie 3. ročníka anticeny Sexistický kix. Ako informovala spoluorganizátorka anticeny Jitka Dvořáková, Sexistický kix uzatvoril nominačnú fázu s doposiaľ najvyšším počtom neetických a diskriminačných reklám. V tomto ročníku je nominovaných až 112 reklám.

„Prekvapil nás vysoký počet nominácií. Ľudia zjavne aktívne využívajú možnosť prejaviť svoj nesúhlas so sexistickou reklamou aj prostredníctvom nominovania na anticenu. Môžu tak vyjadriť svoj odmietavý názor a zároveň poukázať na konkrétne sexistické prvky, ktoré im v reklamách prekážajú,“ vysvetlila Dvořáková. Verejnosť môže do 1. decembra hlasovať, ktoré z nominovaných reklám sú najsexistickejšie, pričom označiť môžu ľudia viacero reklám. Výsledky hlasovania širokej verejnosti aj odbornej poroty vyhlásia 3. decembra o 14:30 v bratislavskom Satori Stage.

Využívanie ľudských tiel

Nominované sú aj sexizmy v komunikácii verejnej inštitúcie. Ako príklad Dvořáková uvádza Políciu Slovenskej republiky, ktorá na sociálnych sieťach uverejnila fotografiu, ktorou zredukovala ženu v policajnej službe na sexuálny objekt. Reklama sa stretla s veľkou kritikou. "Medzi nominácie sa dostala aj politická kampaň kandidáta na primátora mesta Martin, ktorý vďaka neokrôchanému jazykovému dvojzmyslu kandiduje nielen v komunálnych voľbách, ale aj v anticene Sexistický kix," dodala. Medzi nominovanými sú reklamy stavebných spoločnosti, klubov či reštaurácií, ale aj veľkých firiem ako Bernard, SND, Bory Mall, Tatrakon, Dermacol či Heureka.

V sexistických reklamách sa pomerne často objavujú aj sexualizácia, využívanie rodových stereotypov či častí ľudských tiel. Výnimkou nie sú ani tohtoročné nominácie. "Jedným z príkladov je reklama, ktorá zobrazuje polonahú ženu bez súvislosti s produktom a kvázi vtipne poukazuje na stereotypné atribúty 'správnej ženy'. Vizuálne zobrazenie ženy v neprirodzenej sexualizovanej pozícii je navyše ponižujúce a dehonestujúce, hoci má zrejme pôsobiť vyzývavo a upútať pozornosť," uviedla Dvořáková v tlačovej správe.

Iniciatíva Sexistický kix vznikla v roku 2016 pod hlavičkou mimovládnej organizácie Aliancia žien – Cesta späť. Spolupracuje s mimovládnymi organizáciami ASPEKT a Nesehnutí, ktoré organizuje anticenu Sexistické prasátečko v Českej republike. Anticenu Sexistický kix podporujú aj Klub reklamných agentúr Slovenska a Rada pre reklamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok