Veril v kráľovstvo. Deti zavraždeného novinára prehovorili o otcovi

TA3 TASR
5.11.2018 09:58

Synovia zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího žiadajú, aby im saudskoarabské úrady vydali otcovo telo. Rodina ho chce pochovať v meste Medina po boku ostatných zosnulých členov rodiny.

Veril v kráľovstvo. Deti zavraždeného novinára prehovorili o otcovi
SITA/AP

Spoliehajú sa na médiá

"Hovoril som o tom so saudskoarabskými úradmi a dúfam, že sa to stane čoskoro," povedal najstarší syn novinára, Saláh. V rozhovore, ktorý americká spravodajská televízna stanica CNN odvysielala, taktiež uviedol, že rodina zavraždeného novinára žiada vyšetrenie tohto trestného činu. Podľa tlačovej agentúry AFP synovia poznamenali, že v snahe "pochopiť smrť svojho otca" sa najviac spoliehajú na správy médií.

"Je tu veľa vzostupov a pádov... snažíme sa dať dokopy celý príbeh. Je to zmätené a ťažké," uviedol Abdalláh Chášukdží. "Nie je to normálna situácia a nie je to normálna smrť," dodal. Vyjadril tiež nádej, že "nech sa už stalo čokoľvek", jeho otec "netrpel, bolo rýchle alebo mal pokojnú smrť". Chášukdžího synovia v rozhovore pre americkú televíziu vyslovili obavy, že novinárska práca ich otca sa z politických dôvodov zneužíva.

Saláh Chášukdží vysvetlil, že sa teraz objavuje veľmi veľa ľudí, ktorí sa hlásia k otcovmu odkazu, pričom niektorí to politicky využívajú spôsobom, s ktorým pozostalí "plne nesúhlasili". "Mám obavu, že kauza je nadmerne spolitizovaná," uviedol Saláh Chášukdží, podľa ktorého jeho otec "nebol nikdy disidentom a veril v monarchiu - že to je tá vec, ktorá drží krajinu pohromade". Povedal tiež, že verí slovám kráľa Saudskej Arábie, ktorý prisľúbil postaviť pred súd všetkých páchateľov. "V opačnom prípade by Saudovia nezačali interné vyšetrovanie," dodal.

O podporu žiadajú aj Trumpa

Snúbenica zavraždeného novinára medzičasom vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby podporil úsilie Turecka vyšetriť Chášukdžího smrť. Chášukdží, 59-ročný spolupracovník amerického denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule s cieľom prevziať dokumenty potrebné na uzavretie manželstva so svojou snúbenicou, občiankou Turecka. Krátko na to sa objavili podozrenia, že novinár tam bol zavraždený, čo však Rijád popieral.

Vraždu zmiznutého novinára priznala Saudská Arábia až 19. októbra. Podľa jej verzie na konzuláte došlo k bitke, ktorá viedla k smrti novinára. Turecké a americké médiá predtým prišli s tvrdením, že Chášukdžího zabil špeciálny tím, vyslaný do Istanbulu na základe pokynu "z najvyšších miest" v Saudskej Arábii.

Úrad tureckého generálneho prokurátora je presvedčený, že novinár bol uškrtený, jeho telo bolo rozrezané a zničené - údajne rozpustené v kyseline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok