Bikesharing bude aj v Žiline, onedlho ho skúšobne spustia

TA3 TASR
1.11.2018 14:38

Práce na inštalácii prvých staníc na bikesharing sa v tomto týždni začali v uliciach Žiliny. Trvať by mali do konca novembra, skúšobné spustenie systému verejného zdieľania bicyklov je naplánované na december tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Bikesharing bude aj v Žiline, onedlho ho skúšobne spustia
SITA/Braňo Bibel (ilu)

Stanice aj mimo centra

Pre cyklistov bude k dispozícii 20 stanovíšť a 120 bicyklov. Dokovacie stanice budú rozmiestnené prevažne v centre a širšom centre mesta tak, aby pokryli dôležité dopravné uzly. V sieti staníc budú zahrnuté aj významné strategické body mimo centra mesta, napríklad objekty Žilinskej univerzity, internáty, zdravotné strediská alebo centrá sídlisk.

„Pre začiatok počítame s dvadsiatimi stanicami, počas prvotnej fázy projektu však budeme využívanie jednotlivých staníc analyzovať. Následne, na základe vyhodnotenia prevádzky a podnetov občanov budeme uvažovať o nových lokalitách, do ktorých by bolo vhodné stanice umiestniť a rozšíriť tak systém aj do okolitých mestských častí, napríklad do Bánovej, Závodia či do Budatína,“ uviedol vedúci oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník s tým, že počet staníc by chceli zvýšiť aj na Solinkách.

Doplnil, že pre mesto je dôležité mať vysporiadané pozemky pod týmito stanovišťami, čo v súčasnosti nie je jednoduché, preto sa môže zdať, že stanice sú umiestnené nerovnomerne.

Bez poplatku na hodinu

Projekt bikesharingu v Žiline zastrešuje Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá nielen že projekt zafinancovala, ale vyberala aj dodávateľov systému a samotných stavebných prác. Mesto v súčasnosti realizuje verejné obstarávanie na prevádzkovateľa systému, ktorého náklady na prevádzku budú hradené ako mestom, tak aj samotnou nadáciou.

Dokovacie stanice budú obsahovať stojany na bicykle a informačný panel s popisom systému. Bicykle budú vybavené modernými technológiami, ako je NFC čítačka kariet, GPS a WiFi lokalizácia, GSM komunikácia či e-zámok. Vypožičanie bude možné na základe registračného systému s overením platobnej karty. Tento spôsob dopravy budú môcť bezplatne využívať všetci. Bez poplatku sa bude dať bicykel vypožičať na jednu hodinu, potom bude treba bicykel vrátiť a v prípade potreby požičať znova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok