Ako urobiť dobrý dojem na rande a pohovore? Vedci majú odpoveď

TA3 ČTK
3.11.2018 10:00

Ak chcete na pracovnom pohovore alebo na prvom rande urobiť dobrý dojem, príliš sa nevychvaľujte svojimi dosiahnutými úspechmi. Dajte radšej najavo, že za vaším úspechom je tvrdá práca. K takejto rade sa dopracovali vedci z univerzity v Londýne.

Ako urobiť dobrý dojem na rande a pohovore? Vedci majú odpoveď
ČTK

Len úspechy nestačia

Vedci z univerzity Cass Business School došli k záveru, že jedinci, ktorí hovoria o svojich životných prekážkach a peripetiách, ktoré museli prekonať, sú ľuďom sympatickejší. Len úspechy teda na zaistenie priazne a dobrý dojem nestačia, píše britský web Daily Mail.

Do sociálnych experimentov boli zapojení občania USA a Holandska vo veku od 18 do 75 rokov. Počet mužov a žien bol vyvážený. Dva experimenty simulovali pracovný pohovor a prvé rande. V prípade pracovného pohovoru sa mali účastníci vcítiť buď do úlohy manažéra, alebo žiadateľa o prácu. Na rande dostali za úlohu svojho partnera buď počúvať, alebo hovoriť.

Cesta k výsledkom

Ten, kto mal na rande hlavne rozprávať, mal v rámci experimentu o sebe hovoriť najmä pozitívne. Jeho poslucháč mal následne zapísať, čo mu v prejave chýbalo. Vo všetkých prípadoch človek, ktorý o sebe rozprával, kládol podľa poslucháča príliš veľký dôraz na svoj talent a úspechy a nevenoval sa ani svojej tvrdej práci ani ceste za úspechom.

pohovor-kariera-zamestnanie-biznis-1140px-ctk_7f000001-287d-d17f.jpg

Hovoriť o svojich úspechoch a o talente na pohovoroch či na rande je podľa štúdie Janiny Steinmetzovej dôležité, ale rovnako podstatné je hovoriť o tom, ako sme museli pracovať, aby sme svoje úspechy dosiahli. V tomto prípade máme totiž šancu vytvoriť ľudskejší a priateľskejší dojem a je jednoduchšie sa s takouto prezentáciou stotožniť.

Úsilie je dôležité

"Príbeh úspechu nie je kompletný bez usilovnej práce a bez vysvetlenia toho, prečo sme nakoniec uspeli. Bolo jednoduchšie uspieť vďaka talentu, alebo bolo všetko len o tvrdej drine?" vysvetľuje doktorka Steinmetzová princípy utvárania dobrého dojmu.

"Napríklad, pokiaľ ste na rande a hovoríte o tom, ako ste nedávno odbehli maratón, snažte sa zmieniť sa aj o tom, ako vám pri prekonaní cieľovej čiary pomohli tréningy a poctivá príprava. Pokiaľ pri pracovnom pohovore hovoríte o úspešnom projekte, ktorý ste viedli, venujte pozornosť podrobnostiam o prekážkach, s ktorými ste sa museli popasovať a ktoré ste prekonali," uviedla výskumníčka. Štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise Basic and Applied Psychologyy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok