Umelec volá po slobode, pomaľoval hrobku španielskeho diktátora

TA3 TASR
31.10.2018 17:12

Španielskeho umelca zadržali po tom, ako na hrobku bývalého diktátora Francisca Franca namaľoval červenú holubicu. Enrique Tenreiro na náhrobný kameň nasprejoval aj nápis "za slobodu".

Umelec volá po slobode, pomaľoval hrobku španielskeho diktátora
SITA/AP

Zatkla ho polícia

Celú akciu v mauzóleu v Údolí padlých severozápadne od Madridu zachytil novinár Pedro Armestre. Na zázname vidno kľačiaceho výtvarníka, ktorý sprejuje holubicu a nápis, následne prichádzajú členovia ochranky, ktorí ho zadržia.

Polícia neskôr Tenreira oficiálne zatkla, vyplýva z vyhlásenia oddelenia španielskeho úradu pre národné dedičstvo, ktoré spravuje mauzóleum, kde v roku 1975 Francove telesné pozostatky umiestnili.

Tenreiro zverejnil vyhlásenie, podľa ktorého svoje umelecké gesto urobil v mene Francových obetí. "Rozhodol som sa podniknúť umeleckú akciu, ktorá pozostávala z namaľovania holubice mieru na Francov hrob," povedal pre novinára Armestra. "Nesnažím sa o poškodenie jeho rodiny alebo jeho nasledovateľov. To čo chcem, je slobodný priestor," pokračoval podľa španielskeho denníka El País.

Pozostatky generála majú premiestniť

Incident sa stal v čase, keď španielska verejnosť diskutuje o exhumácii a následnom pochovaní telesných pozostatkov bývalého diktátora Franca. Španielska vláda sa zaviazala, že jeho pozostatky premiestni ešte v tomto roku. Generál Franco, ktorý vládol Španielsku tvrdou rukou od konca občianskej vojny (1936-39) až do svojej smrti, je pochovaný v impozantnej bazilike vytesanej do steny hory.

Francovi pozostalí chcú jeho telesné pozostatky pochovať v rodinnej krypte v madridskej katedrále Almudena. Súčasná španielska vláda socialistického premiéra Pedra Sáncheza však plánuje telo bývalého diktátora pochovať na inom mieste. Parlament už schválil návrh zákona, ktorý má exhumáciu umožniť, a to aj napriek pretrvávajúcemu nesúhlasu jeho príbuzných a sympatizantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok