Ste v európskom jadre, tvrdí Macron. Stretol sa s Kiskom i Pellegrinim

TA3 TASR SITA
26.10.2018 13:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas svojej návštevy Bratislavy stretol s našim prezidentom Andrejom Kiskom aj s premiérom Petrom Pellegrinim. Rokovali o dobrých vzájomných vzťahoch, o budúcnosti Európskej únie, ale i o témach ako Rusko či kyberútoky.

Krajiny by mali viac spolupracovať

Kiska vyzdvihol dobré vzájomné vzťahy aj to, že Macron má silnú víziu o tom, ako by mala EÚ vyzerať, pomenúva problémy a navrhuje riešenia. Slovenský prezident zdôraznil, že je v životnom záujme SR byť čo najpevnejšou súčasťou Únie.

Ďakujem za úprimný rozhovor, reagoval Macron. Pripomenul aktuálne aj blížiace sa výročia v našom regióne - sté výročie vzniku Československa a blížiace sa 30. výročie Zamatovej revolúcie. Francúzsko uznalo Československo ako prvé, pripomenul francúzsky prezident. Obaja lídri tiež zhodnotili, že Únia je úspešným projektom z ekonomického hľadiska, a preto by mali politickí lídri tieto slová opakovať aj vo svojich domovských krajinách.

"Únia je dobrý projekt a úspešný projekt. Pôsobenie v tomto spoločenstve je to, kam chce Slovensko patriť, čo potvrdzuje aj podpísanie deklarácie našich troch najvyšších ústavných činiteľov," povedal Kiska. Prezident ďalej dodal, že členské krajiny by mali viac a vo viacerých oblastiach spolupracovať, okrem iného aj v oblasti obrannej stratégie. "To, že Európska únia chce mať vlastnú obrannú stratégiu je úplne v poriadku, aj v tejto oblasti by sme mali užšie spolupracovať. Je totiž potrebné reagovať na súčasné bezpečnostné hrozby, a to sa bez spolupráce jednoducho nedá," doplnil slovenský prezident.

Jedna Európska únia

Podľa Emmanuela Macrona je potrebné ľudom vysvetľovať akým dobrým projektom samotná EÚ je. "Musíme ľudom vysvetliť, že Európska únia funguje a nedelí sa na strednú, západnú, novú či starú. Je iba jedna EÚ a každá jedna členská krajina má tým ostatným čo ponúknuť," dodal francúzsky prezident.

Ste v európskom jadre, napriek tomu, že mnohí to tak nevidia, povedal Macron a vymenoval, že Slovensko vstúpilo do EÚ a stalo sa členom eurozóny aj schengenského priestoru. "Neexistuje rozdelenie medzi východom a západom. Ak chceme, aby EÚ napredovala, musíme sa dohodnúť so všetkými členmi," dodal.

Piatková oficiálna návšteva Slovenska je Macronovou prvou návštevou v strednej Európe. Kiska je rád, že navštívil ako prvé práve Slovensko nielen pre dobré vzájomné vzťahy oboch krajín, ale aj preto, že Macron má silnú víziu, ako má Únia vyzerať. "Hovorí, ako by sme mali EÚ vidieť, aj priamo pomenováva problémy a navrhuje riešenia,"poznamenal. Macron verí, že lídri EÚ by sa mali vzájomne poznať. Ako podotkol, je to obohacujúce a nestačí sa raz za dva mesiace stretnúť na samite v Bruseli.

Pellegrini: Slovensko stojí za Macronovými návrhmi

Slovensko chce byť pre Európsku úniu zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska. Po rokovaní s Macronom o tom uistil Peter Pellegrini. So šéfom Elyzejského paláca hovorili o témach hlbšej integrácie eurozóny, ale aj o kybernetických hrozbách či o projektoch obrany.V súvislosti s kybernetickými hrozbami a nedávnym útokom na slovenský rezort diplomacie sa Pellegrini s Macronom dohodli na hlbšej spolupráci v tejto oblasti. "V krátkej dobe dôjde k stretnutiu expertov zo slovenskej aj francúzskej strany, ktorí budú hlbšie analyzovať veci, ktoré sa udiali na jednej alebo druhej strane a hľadať riešenia, ako sa im v budúcnosti vyvarovať," oznámil Pellegrini.

Slovenský premiér tiež naznačil, že Slovensko by malo záujem byť centrom pre kybernetickú bezpečnosť, o ktorom na zasadnutiach Európskej rady hovorí francúzsky prezident. "Naznačil som, že Slovensko je krajina, ktorá chce byť lídrom v kybernetickej bezpečnosti a ak by sa rozhodovalo o tom, kde tá agentúra má byť, Slovensko by prejavilo záujem o jej sídlo tu v Bratislave," povedal premiér. Dodal, že zatiaľ ide čisto o hypotetickú otázku.

Slovensko tiež podľa Pellegriniho podporuje myšlienku francúzskej hlavy štátu, aby sa čo najviac z rastúcich výdavkov na obranu minulo na európskom trhu. "Je to dobré pre EÚ, je to dobré pre naše dve krajiny, pre našich ľudí a zamestnanosť," myslí si slovenský premiér. Dodal, že Slovensko bude hľadať aj ďalšie konkrétne možnosti prieniku s Francúzskou republikou v oblasti obrannej spolupráce a vyzbrojovania.

Pellegrini tiež ocenil Macronove snahy o prehlbovanie európskej integrácie a vyhlásil, že aj Slovensko chce byť na tejto "modernej a dynamickej vlne". Francúzsky prezident zopakoval, že Slovensko je súčasťou jadra EÚ. Teší sa aj zo slovenskej podpory hlbšej spolupráce v rámci eurozóny i z iniciatívy zreformovať ju, s ktorou prišli Francúzsko a Nemecko. Francúzsky prezident na stretnutí s Pellegrinim hovoril aj o dvoch hrozbách, ktorým EÚ čelí. Podľa neho je to rozdelenie a únava. "Napriek tomu, že mnohí nás presviedčajú, že EÚ je štruktúrovaná, naša spoločná práca ukazuje, že sme schopní tieto rozdelenia prekonať," konštatoval Macron. Na margo únavy zase francúzska hlava štátu uviedla, že pre občanov je Európa samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti a to je výzva pre tých, ktorí chcú Európu zničiť.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok