Alkoholové okno je ako vymazaný záznam. Čo o ňom vieme?

TA3 ČTK
28.10.2018 09:59

Väčšina ľudí sa už stretla s výrazom opilecké alebo alkoholické okno. Čo to však v skutočnosti znamená z hľadiska mozgových procesov? Bývajú opilecké okná bežné, predovšetkým medzi mladými ľuďmi? Prinášame niekoľko základných faktov.

Alkoholové okno je ako vymazaný záznam. Čo o ňom vieme?
ČTK

Vymazaný záznam na páske

Okno nastáva, keď mozog nie je dočasne schopný zaznamenávať spomienky, pretože alkohol narúša činnosť mozgového podvesku a tlmí až brzdí jeho schopnosť vytvárať dlhodobé spomienky. "Je to ako časť vymazaného záznamu na páske," hovorí Aaron White z amerického Národného ústavu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus.

Ostatní si nemusia byť vedomí toho, že niekto iný je uprostred takéhoto okna. Pri štúdiu tohoto fenoménu si boli osoby, ktoré tento výpadok postihol, schopné spomenúť na veci, ktoré sa stali pred niekoľkými minútami, a dokonca aj počítať jednoduché príklady. Avšak o tridsať minút neskôr už vôbec netušili, čo sa odohrávalo.

alko_7f000001-de8d-4c0e.jpg

Pre ľudí, ktorí pijú alkohol pravidelne, je prekvapivo jednoduché dostať sa do bodu, keď sa im prestanú ukladať spomienky. V štúdii viac ako 1000 vysokoškolákov ich viac než dve tretiny - 66,4 percent - uviedli, že zažili najmenej jedno alkoholické okno. Ďalšia analýza s viac než 4600 účastníkmi zistila, že 52 percent mužov a 39 percent žien zažilo v živote najmenej jedno okno, zatiaľ čo 21 percent mužov a 11 percent žien zaznamenalo tri alebo viac okien za rok.

Možno záleží na matkách

Nie každý má okno po tom istom počte drinkov. Jedna štúdia ukázala, že frekvencia, s akou sa ľudia počas posledného mesiaca opili, je rizikovým faktorom pre to, či bude niekto z nich náchylnejší zažiť okno. Tento jav však niektorých ľudí postihuje viac ako iných.

Ženy hlásia okná častejšie než muži a zdá sa, že tento problém zahŕňa aj dedičný aspekt. V jednej analýze mali konzumenti, ktorí uviedli, že ich matky mali problém s alkoholom, častejšie opilecké okná než tí, ktorých matky alkoholu neholdovali. Aj v tom prípade existujú rozdiely medzi mužmi a ženami. Muži, ktorí uviedli, že ich matka mala problémy s pitím, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť opileckého výpadku pamäte, než ženy, ktoré uviedli to isté.

V okne striehne nebezpečenstvo

V rokoch dospievania ako aj v prvých rokoch po dvadsiatom roku života sa mozog stále ešte vyvíja. Silná konzumácia alkoholu počas adolescencie teda môže viesť k zmenám mozgu. Opilecké okno je prediktívnym faktorom problémov s políciou a poškodzovaním majetku. Je to zároveň rizikový faktor pre ďalšie negatívne následky pitia. Zvyšuje predovšetkým u žien riziko "nechceného a nebezpečného sexuálneho správania, ktoré bude dotyčná osoba neskôr ľutovať".

Ženám, ktoré boli v minulosti sexuálne napadnuté, hrozí vyššie riziko, že sa počas opileckého okna opäť stanú obeťou. To však zároveň môže viesť k Hlave XXII - niekto, kto má okno, je zraniteľnejší voči sexuálnemu útoku, ale zároveň niekto, kto má okno, nie je zvyčajne vnímaný ako spoľahlivý zdroj informácií o tom, čo sa stalo.

Témy: okno alkohol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok